Московиси: България е следващият член на еврозоната

Нека това стане бавно и методично, за да е правилно, призовава еврокомисарят

Снимка: Dario Pignatelli/Bloomberg  Direct Download Снимка: Dario Pignatelli/Bloomberg Direct Download

 България ще стане 20-ият член на еврозоната, но не трябва да прибързва по време на процеса по присъединяване. Това заяви европейският комисар по икономическите въпроси Пиер Московиси.

Той отправи коментарите си, след като вчера заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис заяви, че една година е разумен период за приемането на страната ни в т. нар. „чакалня“ на единната валута – механизмът ERM II.

При пристигането си на срещата на европейските финансови министри в София Московиси заяви, че страната трябва да остане „хладнокръвна“ и да работи върху критериите за присъединяване. 

„България ще е следващият член на ерозоната, в това няма съмнение“, заяви той, цитиран от агенция Ройтерс. По думите му това трябва да стане методично и без бързане, тъй като това може да приключи с присъединяване, което „не е перфектно“.

Московиси заяви също, че България трябва да положи усилия, за да изравни икономиката си с тези на богатите западни държави, наблягайки на това, че присъединяването към единната валута трябва да бъде „предимство, а не шок“.

В интервю за bTV по-рано днес той даде като пример Гърция, която според него може би се е присъединила „твърде бързо“.

Въпреки категоричната си позиция еврокомисарят обаче се отказа да се ангажира с конкретни срокове.

„България трябва да се присъедини силна и затова трябва време. Основното е конверегенцията – икономиката трябва да се сближи с европейските икономики, инвестициите трябва да са силни, хайде да не прибързваме”, каза еврокомисарят.

По отношение на това, че животът ще поскъпне при преминаването към еврото, той заяви, че подобни изказвания са „фалшива новина“.

Припомняме, че на събитие вчера премиерът Бойко Борисов заяви, че в рамките на месец България ще получи пътна карта и ще проведе тихи преговори за евентуалното членство на България в еврозоната.

До месец се очаква страната ни да получи становище от ЕЦБ, от което ще стане ясно дали трябва управляващите да предприемат стъпки първо за приемането на България в банковия съюз и едва след това за влизане в ERM II, или директно ще кандидатстваме за „чакалнята“ на еврозоната.

Още по темата четете в Investor.bg

Последни новини
Още от Начало