Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

Гласът на Източна Европа не се чува, докато ЕС търси спасение от пандемията

Любомир Стефанов, политолог, Клуб Investor, 09.05.2020

Коронавирусната пандемия разкри някои слабости на Европейския съюз, включително дезинтеграцията по оста север-юг, която започна още с кризата в Италия. Това, което беше най-притеснително, е, че в първите няколко седмици италианците имаха усещането, че са оставени да се справят със ситуацията сами, а Китай и Русия се опитаха да се възползват. Това каза Любомир Стефанов, политолог, в предаването “Клуб Investor” с водещ Ивайло Лаков.

Грантове или заеми

Стефанов коментира мерките на Европейската комисия за подпомагане на икономиката на блока на фона на увеличаващите се щети от пандемията. Според него в решенията на ЕК прави впечатление отсъствието на Източна Европа. “Вишеградската четворка, Румъния, България и др. нямат отношение към тези въпроси”, заяви Стефанов, реферирайки към темата дали икономиките да бъдат подкрепени с грантове или заеми.

“ЕС трябва да създаде усещането за солидарност и взаимопомощ...Това няма да стане с федерализация, това ще стане с повече интеграция. Спасението на ЕС е интеграция, интеграция, интеграция”.

Възродената роля на Меркел 

Експертът очаква, че Германия ще зададе тона за изход от кризата, тъй като “Франция изглежда нерешителна на този етап”. Той добави, че Италия и Испания могат да имат водеща роля, да дадат посока, което би било правилно.

По повод значението на германския канцлер Стефанов коментира, че в момента в Европа няма по-опитен действащ политик от Ангела Меркел, което отново я постави в лидерска роля. Експертът отбеляза, че Меркел не търси никакви дивиденти за партията си, а усилията ѝ са насочени единствено към преодоляване на кризата.

Новата Студена война

Гостът коментира и бъдещите отношения между САЩ и Китай на фона на размяната на обвинения за произхода на коронавируса между двете страни. Според Стефанов може да се очаква нов вид Студена война, имайки се предвид заплахите и непредвидимостта на американския президент Доналд Тръмп.

Още по темата

“На този етап щетите по-скоро ще са в лагера на САЩ, а това Тръмп не може да допусне в изборна година”, коментира Стефанов.

Вижте целия разговор във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “Клуб Investor” може да гледате тук

Последни новини
Още от Клуб Investor