Хотели у нас могат да последват фалита на Thomas Cook

Константин Занков, експерт в Института за анализи и оценки в туризма, В развитие, 08.10.2019

Хотелите у нас, работещи с фалиралия британски туроператор Thomas Cook, са изложени под най-голям риск от изпадане в несъстоятелност. Опасност за транспортните компании и туристическите агенции по-скоро няма, но не е невъзможно да има фалити и сред тях. Това каза Константин Занков, експерт в Института за анализи и оценки в туризма, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Гостът коментира причините за фалита на Астрал Холидейз - първият в туристическия сектор у нас, последвал този на Thomas Cook.

„Едва ли фалитът на Thomas Cook e бил единствената причина за този на Астрал Холидейз. Най-вероятно компанията не е могла да направи нужната трансформация, която се изисква от конвенционалния бизнес“.

Според Занков обявяването на несъстоятелност на българското дружество няма да има имиджови щети върху страната.

Още по темата

Още по темата

„Бизнесът обаче трябва да бъде по-адаптивен и да предлага услуги, които се търсят от самите потребители“, отбеляза той.

„Идеята е компаниите да предлагат продукти, които реално са конкурентни и мотивират потребителите да резервират през туроператор. Това обикновено са пътувания, които включват по-специфична логистика и изискват определена експертиза“.

Към момента първоначалните оценки на Института за анализи и оценки в туризма относно влиянието на фалита на Thomas Cook у нас остават непроменени, стана ясно още от изказването на Занков. Според данните туристическият сектор у нас може да претърпи загуби за 100 млн. лв.

 

 

Последни новини
Още от България