Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Thomas Cook фалира заради възхода на нискотарифните авиокомпании

Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма, Бизнес старт, 24.09.2019

11:01 | 24 септември 2019
Обновен: 11:06 | 24 септември 2019
Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Една от причините за фалита на Thomas Cook е дигиталната трансформация, навлизането на нискотарифните авиокомпании и приложения като Airbnb. Британската компания изостана от темпото на времето. Туроператорите обикновено фалират, когато не могат да си запълнят местата в самолетите. Това каза Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова

"Вчера създадохме кризисен щаб в Института за анализи и оценки в туризма, като установихме, че около 36 млн. евро ще бъдат загубите за хотелите по българското Черноморие заради неплатени от Thomas Cook плащания".

"2345 е броят на британците, които трябва да бъдат превозени обратно във Великобритания от България", обясни Драганов. 

"В момента сме в ситуация на безпрецедентна кампания, която организира Гражданската въздухоплавателна администрация на Англия. Тя поддържа гаранционен фонд съгласно английското законодателство чрез Асоциацията на лицензираните туроператори. Гаранционният фонд е изцяло с парите на Thomas Cook и няма да бъдат похарчени пари от държавата или други туроператори".

"Има голяма вероятност тези 36 млн. евро да бъдат отписани като несъбираеми вземания след съдебното решение, което ще прекрати дружеството и ще го обяви във фалит", допълни гостът.

"Ролята на Министерството на туризма е да информира. Целта е да се запази спокойствие по отношение на английските туристи, те да бъдат обслужени в хотелите и да не бъдат връщани".

Загубите ще нараснат, прогнозира той. 

Вижте целия разговор във видеото.