Ръст на продажбите на дребно в ЕС и България през март

Същевременно бе отчетена стагнация в еврозоната

Снимка: pixabay.com Снимка: pixabay.com

През март продажбите на дребно в ЕС се повишиха за трети пореден месец, като в същевременно отчетоха стагнация в рамките на еврозоната, но след солиден растеж от началото на годината, което е сигнал, че вътрешното потребление остана важен катализатор за икономически растеж в Европа през първото тримесечие на 2019-а година. Това пише БНР.

Продажбите на дребно в България също нараснаха през март, регистрирайки първо повишение от ноември 2018-а година насам, показват най-новите данни на Евростат.

През март търговията на дребно в еврозоната остана на нивото от февруари, когато обаче нарасна с 0,5% (възходяща ревизия от повишение с 0,4%) и след ръст с 0,9% през януари, докато осреднените прогнози на финансовите пазари бяха за слабо понижение с 0,1 на сто. Добро повишение с 0,6% беше отчетено при продажбите на храни, напитки и тютюневи изделия, докато продажбите на автомобилно гориво се свиха с 0,6%, а на нехранителни продукти - с 0,4 на сто.

На годишна база растежът на продажбите на дребно в еврозоната се забави през март до 1,9% от 3,0% през февруари, отбелязвайки най-слабо повишение от последния месец на 2018-а година, но при осреднени прогнози на  финансовите пазари за още по-сериозно забавяне на техния растеж до 1,8 на сто. Основен двигател на този растеж беше повишението с 3,0% при продажбите на нехранителни стоки, докато продажбите на автомобилни горива се повишиха с 1,4%, а на храни, напитки и тютюневи изделия - с едва 0,7 на сто.


 

Последни новини
Още от България