Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Анализатор: Абсолютен консенсус за еврото не е възможен

Димитър Събев, икономист и журналист, Бизнес старт, 24.02.2020

Абсолютен консенсус за еврото, а и за всяка една тема, е невъзможен. България е една кръстопътна страна - Турция, Русия, Америка и Западна Европа имат своите интереси и те виждат България като един коридор за прокарване на влияние. Това каза Димитър Събев, икономист и журналист, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов

По думите му Валутният борд, който действа от 1997 година, е изиграл своята роля, изчерпал се е като механизъм и следващата стъпка е приемането на еврото.

Бизнесът също мисли така, каза той.

Журналистът коментира отлагането на срока за влизане в ERMII от април на юли. Премиерът Бойко Борисов коментира преди седмица, че докато няма "абсолютен консенсус" за приемането на еврото, България ще забави темпото. Вицепрезидентът в Европейската комисия с ресор "Икономика в интерес на хората" Валдис Домбровскис коментира вчера пред bTV, че България може да се присъедини към Валутно-курсовия механизъм (ERM-II) до месец юли, ако българските банки се рекапитализират успешно (бел. ред. - при прегледа на качеството на активите и стрес тестовете миналата година имаше препоръки към ПИБ и Инвестбанк).
 
"Имаше недомлъвки и колебания от страна на правителството относно присъединяването на България към ERM II и това не е добре за българската икономика и за институциите. Моето подозрение е, че България не е изпълнила своите задължения спрямо ЕЦБ относно набирането на капитал на двете банки", смята Събев. Той предположи, че Европейската централна банка вероятно ни дава отсрочка. 

Събев посочи, че властите трябва да поставят въпроса на дневен ред и дори да насърчат продажбата на част от акциите на тези банки на външни пазари и инвеститори (бел. ред. за да наберат нужния капитал).

"Това е важен въпрос за бъдещето на България. Тези банки бяха оставени да следват дежурните си бизнес модели, които се оказват неустойчиви. Няма никакъв риск, да не всяваме паника".

Журналистът и анализатор коментира и изказванията на проф. Стив Ханке, че България не трябва да влиза в еврозоната: "Икономическите анализатори показахме много бързо, че Стив Ханке не е обективен в тази си преценка. Той рекламира валутния борд на България като свое произведение, при положение, че той няма заслуга за въвеждането му и много бързо разкрихме картите му. Разкрихме и картите на хибридните сайтове, които казват, че с еврото ще потънем".

"С рублата ли да се вържем или с щатския долар?! Пътят на България минава през еврозоната", смята Събев.  

По думите му опцията по пътя към еврозоната да минем към свободен, плаващ валутен курс като Полша не е подходяща за България. "Нито имаме 40-милионната икономика на Полша, нито все по-дълбоката интеграция на нейната икономика със структурите на Западна Европа", казва журналистът. 

Страховете за евентуална висока инфлация в България покрай замяната на лева с евро Събев обясни, че досегашната практика показва, че влизането в еврозоната води до допълнителна инфлация в размер на 0.2-0.3%, и то на годишна база.

"И в момента цените у нас се покачват с 0.2-0.3% и то всеки месец", каза анализаторът. 

Събев посочи сегашното ниво на инфлация в България като възможен риск за бъдещото ни присъединяване в еврозоната.

Още по темата

Ценовата стабилност е един от най-важните Маастрихски критерии, обясни той. 

Последни новини
Още от Бизнес старт