Борисов: Приемането на еврото е за доброто на българите и бизнеса

Премиерът коментира потвърдения рейтинг на "Фич" на страната ни

14:13 | 22 февруари 2020
Обновен: 14:14 | 22 февруари 2020
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

България продължава да работи усилено за присъединяване към еврозоната. Това написа в социалната мрежа "Фейсбук министър-председателят Бойко Борисов.

Коментарът му бе направен след потвърждаването на добрата прогноза на страната ни от международната рейтингова агенция „Фич“. В нея се потвърждава дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута ‘BBB’ с положителна перспектива.

„Рейтингът ни е подкрепен от силната външна позиция и традиционно добрите фискални параметри, както и от благонадеждната политическа рамка в резултат от членството ни в ЕС и ясно очертаната перспектива за присъединяване към еврозоната“, подчертава премиерът Борисов.

Той обещава „българското правителство продължава да работи усилено по мерките за влизането ни в чакалнята на еврозоната“.

„Приемането на еврото е за доброто на българските граждани и на българския бизнес. То е фундаментално и за положителното развитието на нашата икономика“, категоричен е премиерът.

Прогнозата на „Фич“ беше коментирана в социалната мрежа и от председателя на парламента Цвета Караянчева, която отбеляза, че България вече не е дъното на Европа.

„Това е поредната оценка на международна агенция за България! Не, България не е “дъното на Европа”, колкото и да го повтарят някои. Подобни оценки ни окуражават да продължим усилията си за повишаване на стандарта на живот на българските граждани“, написа председателят на НС.

В оценката на агенция „Фич“ се посочва още, че през тази и следващата година се очаква растежът на икономиката ни да бъде 3,3%. Положително се оценява и предстоящото влизане на България в чакалнята за еврото. 

Вчера стана ясно, че България поставя нов срок за присъединяване към ERM II не през април, а през юли. 

"През юли ще бъдат разгледани кандидатурите на България и Хърватия за влизане в чакалнята на еврозоната". Това съобщи премиерът Бойко Борисов след срещата си с зам.-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис. Преди това Борисов каза, че докато няма пълен консенсус за еврото, страната няма да бърза за присъединяване към валутния механизъм.