В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Защо българите запазват еврооптимизма си, но са недоверчиви към еврозоната?

Боряна Димитрова, социолог, управител на Алфа Рисърч, В развитие, 20.02.2020

19:18 | 20 февруари 2020
Боряна Димитрова, социолог, управител на Алфа Рисърч. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Боряна Димитрова, социолог, управител на Алфа Рисърч. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Интересното в последното допитване на Евробарометър, от което стана ясно, че делът на българите, които се чувстват граждани на Европейския съюз (56%), се увеличава, не е ръстът, а устойчивостта. За последните години членство доверието на българските граждани към блока, неговите институции и еврооптимизмът като цяло нарастват въпреки няколкото кризи на европейско ниво, на които станахме свидетели. Това каза Боряна Димитрова, социолог, управител на Алфа Рисърч, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Според Димитрова до голяма степен еврооптимизмът у нас се дължи на факта, че ЕС остава единственият смислен път за развитие на страната.

„До момента никой не е успял да предложи по-добра алтернатива на блока“, отбеляза гостът.

По думите на експерта подобренията в ежедневието на българите са втората причина. Тя посочи, че всички изследвания в тази насока се отчитат положителни резултати.

„Единственото нещо, в което има негативни щрихи, е, че оценяваме, че Европа все още не присъства достатъчно в България“.

На фона на тези данни Димитрова коментира причините половината от българите да са недоверчиви или против присъединяването на страната в еврозоната.

„България все още е една от най-бедните страни в ЕС“, коментира гостът, като отбеляза, че резултатът не е феномен за тези държави, тъй като в тях страхът от допълнително понижаване на покупателната способност е много силен.

Според Димитрова обаче провеждането на референдум у нас по темата не е най-удачният вариант. "Решението за присъединяване или не в еврозоната изисква висок експертен потенциал, а и резултатът от един референдум няма да е непосредствено видим", каза тя.

Целия разговор гледайте във видео материала.