Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Възраждането на производството на тахан - българският занаят, който все повече се търси

Явор Гочев, програмен директор и обучител в Център "Ринкър", София Нейчева и Павел Тръндев, Бизнес старт, 21.02.2020

Възражда се една традиция, български занаят, който е важен - производството на тахан. Това са млади хора, които работят с техните близки. Това каза Явор Гочев, програмен директор и обучител в Център "Ринкър" в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

Той коментира възраждането на стара традиция в производството на тахан и победителите в проекта "Академия за местни предприемачи". Семейна таханджийница в Харманли получава 10 хил. лв. от проекта. 

По думите му районите, към които е насочена програмата, са Кърджали, Хасково, Благоевград и Силистра. 

"Целта е да подпомогнем местните бизнеси да се развиват. Има много интересни проекти", каза той.

За тънкостите на производството разказват победителите -  София Нейчева и Павел Тръндев. Те са брат и сестра, цялото им семейство се занимава с таханджийницата в Харманли. Те произвеждат и мед. 

"Нашата семейна таханджийница е на повече от 20 години и връщайки се миналата година в нашия роден град бе естествено продължение да се заемем с това", каза София Нейчева. 

Така от миналата година те отново са подновили производството. 

"Това е много полезна храна, подобрява качеството на живот", допълва и Павел Тръндев. Той се занимава с процеса на производство и допълва, че качеството зависи от суровините и самото изсушаване. 

"Ядките са богати на минерали и витамини, и при по-силна термична обработка те се разрушават", каза младият предприемач. 

По думите му сусамовият тахан е най-търсен и най-произвеждан, а лешниковият тахан има вкус, който не се забравя. Около 500-600 буркана месечно произвеждат. Цената на 300 гр. сусамов тахан е 4.50 лв., а на лешниковия - 13 лв. 

Нейчева обясни, че сусамът идва от Африка и Азия, но производителите на познатия в миналото продукт, който и сега се възражда, искат той отново да стане част от нашата трапеза. 

"Останалите суровини са български", каза тя. 

"Към днешна дата все повече хора се интересуват от здравословно хранене, така че таханът става все по-актуален и харесван продукт". 

Наградата от 10 000 лв. те ще използват за сайт и да купят сушилня - важна техника в процеса на работа. 

Последни новини
Още от Бизнес старт