Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

2 млн. евро без проспект на БФБ: Трудно ще достигнем Германия

Виктор Манев, партньор в Impetus Capital, Бизнес старт, 03.02.2020

Идеята бизнесът да набира по-лесно капитал на Българска фондова борса чрез предлагане на акции до 2 млн. евро без проспект е задължителна стъпка в посока развитие на пазара, но са необходими и много други фактори в посока увеличаване на търсенето и привличане на малките и средните фирми.  Това каза Виктор Манев, партньор в Impetus Capital, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов. 

Трябва да се работи в посока промяна културата на самите компании, че чрез привличане на капитал от пазара може да се осигури по-устойчиво развитие.

 

По неговите думи необходимо е и да развива и културата сред инвеститорите, като Виктор Манев даде пример с депозитите, които у нас са на стойност 60 млрд лв.

"Културата на тези хора трябва да се промени, за да разберат, че парите в банките са нещо прекрасно, те са защитени, но не носят доходност", посочи той. 

В Германия може да се набира капитал през борсата до 8 млн. евро без проспект, обясни гостът.

"Ако се опитваме да догонваме германците, европейците, защо трябва да сме на по-бавна скорост, слагайки си таван, изоставаме в пъти от Германия".

По отношение на спадовете, които регистрират световните фондови борси Виктор Манев коментира, че опасенията на инвеститорите са основателни по отношение на коронавируса – наблюдава се забавяне на доставките, големите компании разбират колко е важен Китай за тях.

"Този вирус вероятно ще нанесе значителни щети върху развитието на някои компании. Сред най-застрашените публични компании в света са от секторите електроника, потребителските стоки, производители в машиностроенето, автомобилостроители".

"Охлаждането на борсите е нормално предвид върховете, които бяха достигнали, макар и спадовете да са причинени от вируса. Но това за някои инвеститори е великолепна възможност за влизане на пазара", каза още гостът. 

За опасността инвестициите за борба с климатичните промени да формират балони, Виктор Манев каза, че сме далеч от това понятие. Тепърва започва да се мисли за устойчиви инвестиции, каза той. 

Още по темата

Гледайте целия разговор във видеото

Последни новини
Още от Бизнес старт