Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Революционната гвардия на Иран вече няма подкрепа от населението

Христо Петров, журналист, Бизнес старт, 14.01.2020

Европейският съюз (ЕС) реагира със закъснение на динамичните събития през последните дни в Иран. Страните в непосредствена близост до конфликта реагираха много по-адекватно. Това каза Христо Петров, журналист, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Признанието на Иран за свалянето на украинския самолет е безпрецедентно, защото сме свидетели как в световен мащаб разкрития за подобни тежки инциденти отнемат месеци или години".

Петров коментира, че на вътрешно ниво в иранската държава и Революционната гвардия има противоречия между отделните ръководители.

"Целият проблем е около това, че Революционната гвардия е подложена на международна дискредитация и във вътрешнополитически план положението ѝ се влошава. Военната организация, която е тясно свързана с политическото ръководство на Иран, не се ползва с подкрепата на населението".

Той обясни, че това е така предимно заради репресивните функции, които част от Революционната гвардия изпълнява за потискане на партийната опозиция и гражданското недоволство.

Петров коментира и защо санкциите срещу Техеран нямат силен ефект.

"Иран има големи икономически интереси за продажбата на петрол. Две трети от иранския петрол се купува от Китай, а останалата една трета от Русия. Поради това санкциите срещу Техеран не доведоха до желаните икономически резултати".

По думите му е много важно да се отчитат и отношенията между Иран и Ирак.

В целия разговор може да чуете и за преговорите за прекратяването на военния конфликт в Либия.

Последни новини
Още от Бизнес старт