Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Звездите на S&P 500 - кои компании допринесоха най-много за ръста му от 29%

Ивайло Чаушев, старши дилър в "Делтасток", Бизнес старт, 08.01.2020

Най-добре представящата се компания в щатския индекс S&P 500 през 2019 г. е AМD (Advanced Micro Devices) с ръст от 150% в цената на акциите й, което е изключително впечатляващо. Те бяха почти пред фалит през 2015-2016 г. и акциите им бяха 1.60 - 2 долара. А сега са близо 47 долара - 2800% ръст. Те превзеха голяма част от пазара на своя конкурент Intel и започнаха сериозно да се развиват в "data center" технологиите. Това каза Ивайло Чаушев, старши дилър в "Делтасток", в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

По думите му първите места в класацията на топ 10 са заети предимно от представители на сектора на полупроводниците. 

"На второ място е Lam Research с ръст от 116% в цената на акциите им, те произвеждат полупроводници за индустриалния сектор", посочи Чаушев. Третата е KLA Tencor, те произвеждат оборудване и диагностика за самия сектор на полупроводници и наноелектроника. Книжата на компанията поскъпват с 98%, обясни експертът. 

"Компаниите, които поведоха S&P 500 към този 29-процентен ръст през миналата година бяха Facebook, Amazon, Apple, Netflix и Google. Те се представиха доста добре с над 50% ръст, но не влязоха в топ 10", обясни той. 

"S&P 500 се дели на 11 сектора. Всички те се представиха изключително добре и са на позитивна територия", изведе като тенденция той. 

На първо място сред губещите е Abiomed.

"Най-сериозен спад в цената на акциите си отбелязаха Abiomed, която произвежда импланти. Започнаха да излизат изследвания за техните продукти, които не начертаха една оптимистична картина за компанията. 47% е спадът в стойността на книжата им", заяви Чаушев. 

"Представянето на информационните технологии е с ръст от 48.9% на годишна база, комуникационните услуги са 30% нагоре. Не толкова добре представилите се сектори са енергията и материалите - 6% ръст за енергийния сектор, а за материалите - 17%"

Ескалацията между Иран и САЩ няма да се приеме добре от пазарите, коментира той и посочи, че очаква по-скоро това да са прокси войни.

"Ситуацията е несигурна", посочи дилърът.

Още по темата

"Другите рискове са изборите в САЩ, рецесия, има няколко риска, които са по-специфични и са свързани с липсата на ликвидност в САЩ, търговската война. И разбира се, политиката на централните банки - това е един от най-сериозните рискове, защото води до т.нар. инфлация на активите", обобщи той. 

Целия разговор гледайте във видеото

Последни новини
Още от Бизнес старт