Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Въпреки проблемите: Електрическите тротинетки са бъдещето

Д-р Веселин Грозданов, член на УС на клъстер "Зелен транспорт", Бизнес старт, 28.11.2019

По повод регулации за ползването на електрически тротинетки у нас бяха публикувани нови текстове за обсъждане, свързани с тези превозни средства. Част от тях включват максимално допустима скорост от 25 км. в час, задължителна каска, движение по велоалеи или най-вдясно на пътното платно. Забранява се движението по скоростни отсечки, градски магистрали и по тротоарите. Контролът ще се осъществява от общинската полиция.

Необходими са регулации относно електрическите тротинетки, третирани като моторни превозни средства. Зачестяват проблемите с тях, водещи до пътнотранспортните произшествия. Въпреки това те са добра алтернатива на придвижване и са бъдещето, коментира д-р Веселин Грозданов, член на УС на клъстер "Зелен транспорт", в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"По отношение на произшествията вече се намесва и трета страна - застрахователите. Ако автомобилът е застрахован, застрахователят ще покрие щетите по него, но няма да го направи за собствена сметка...".

"Компаниите, които отдават тротинетки, са заинтересовани да няма каски, тъй като трябва да си носим каска, ако искаме да наемем въпросното превозно средство, което затруднява процеса", уточни гостът.

Според госта нямаме изградена велоинфраструктура за подобни превозни средства. "В цяла Европа са налице проблеми с електрическите тротинетки. Във Франция вече има пет смъртни случая", отбеляза д-р Грозданов.

 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт