Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Спорна мярка ли е въвеждането на данъчни облаги в Полша?

Кристиян Шкварек, международен анализатор и Красен Станчев (по телефона), икономист, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски", основател на Института за пазарна икономика, Бизнес старт, 12.08.2019 г.

Кристиян Шкварек Кристиян Шкварек

Опозицията моментално нарече популистка мярка отпадането на данъка за хора под 26 годишна възраст, както разкритикува и предишните мерки на правителството на Право и Справедливост (ПиС) в Полша. Това е последната засега от пакет от мерки, насочени към повишена раждаемост (Полша е една от страните в ЕС с най-ниска такава) и задържане на младите в страната. Този пакет не беше планиран отначало, те като че ли измислят нещо ново всяка година, каза Кристиян Шкварек, международен анализатор в предаването Бизнес старт с водещ Христо Николов.

Още по темата

Предишна такава мярка е даването по 500 злоти (250 лева) на дете на месец. Проблемът с емиграцията не е толкова сериозен в Полша и то главно защото такива мерки се прилагат вече от над 15 години. Това е проблем в цяла Източна Европа от 90-те години на миналия век и това е нормално. Конкретно в Полша вече повече хора се връщат, отколкото напускат. Това първо стана в Естония и Прибалтика, после и в Чехия и Словакия, сега в Полша и се надявам и скоро в България да се случи, добави още той.

"В Полша успяха да запълнят тази липса с огромен брой украинци и беларуси – близо 2.5 млн. души оттам са влезли в Полша и са получили право на пребиваване и работа там. Това им позволява да наваксат изтичането на кадри, което според полския министър на вътрешните работи е 1.8 млн. поляци", заяви още Шкварек.

Прагът от 26 годишна възраст беше една от основната критики на опозицията, която посочи, че основната категория искащи да се върнат поляци са около 30 годишни. Според ПиС обаче с най-голям шанс да не емигрират са поляците под 26 години. Опитват се да ги „хванат млади“, за да не напуснат преди да са изградили кариера и създали семейства, каза той.

"Този данъчен стимул е малък, но все пак е в добра насока. Идеята обаче е да има пакет от малки мерки, чиято комбинация да дава голям ефект. Целта е да стане по изгодно правенето на семейство и оставането в Полша, в България подобна мярка вероятно би била подобен стимул ", каза гостът.

Не вярвам това да повлияе на движението на работна сила от Полша към други страни от ЕС. От година и половина Полша вече е в групата на богатите страни в света и е единствената страна от бившия Варшавски договор, която направи това, заяви по телефона в същото предаване Красен Станчев, икономист, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски".

При съвременните технологии, когато имате ниско данъчно облагане в дадена юрисдикция, хората, които работят на различни места по света могат да плащат данъци там където са избрали. Така за някой ще е възможно формално да е регистриран в Полша и да работи другаде и да получава повече пари. Това ще доведе до това, че ще се засили контрола върху отделните данъкоплатци и техните семейства.
Лихвите по ипотечни кредити в Полша са около 30-40% по-ниски, отколкото в България и едва ли са проблем за хората, заяви Станчев.

Това поставя въпроса какво се случва, когато масово се ползват подобни облекчения? Всяко неравномерно третиране е малко рисково от финансова и макроикономическа гледна точка, каза той.

Основния проблем в данъчната система на Полша е, че те в 1998-2001 г., когато в Източна Европа се говореше и действаше за плосък данък, политическите партии спряха тази идея на Лешек Балцерович.
Това е защото Полша има най-големия нефинансиран държавен дълг спрямо размера на собственото население. Този дълг е около 4 пъти повече от размера на полския БВП и затова тогава беше решено да не се намаляват данъчните ставки и да не се върви към плосък данък, допълни още Станчев.

Повече вижте във видеото.

Последни новини
Още от Бизнес старт