Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Разпределението на ключовите роли в ЕС сигнализира за наближаващи реформи

Димитър Събев, икономист и журналист, Бизнес старт, 04.07.2019

Фактът, че малките държави останаха извън играта при разпределянето на ключовите длъжности в европейските институции, сигнализира за предстоящи големи реформи. Това каза Димитър Събев, икономист и журналист, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Промените най-вероятно ще бъдат провокирани основно от Brexit и дълговата криза на еврозоната, уточни Събев.

Според него чрез номинацията на германския министър на отбраната Урсула фон дер Лайен за наследник на Жан-Клод Юнкер на председателския пост в Европейската комисия се осигурява плавен преход във властта и управлението.

„Фон дер Лайен очевидно е предложение на голямата германска индустрия, на германската икономическа сила, която има именно този подход – без скандали, без гръмки изявления, нещата просто да се случват“.

Още по темата

Още по темата

Журналистът коментира и номинацията на ръководителя на Международния валутен фонд Кристин Лагард за гуверньор на Европейската централна банка, като отбеляза, че Лагард е политик, и то от много високо ниво, но вероятно има по-малка представа каква е позволената линия на икономиста.

„Лагард надали ще може както настоящия гуверньор на ЕЦБ Марио Драги да води собствена политика. Това всъщност е доста удобно за тези, които действително държат силата“.

 

Последни новини
Още от Бизнес старт