Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Депозити за пенсия - най-често срещаните у нас

Илиан Георгиев, член на УС и главен изпълнителен директор на БАКБ, Бизнес старт, 20.06.2019

Българинът спестява основно за старини, за да си помогне в пенсионна възраст. Това сочат резултатите от съвместно изследване на Българско-американска кредитна банка и сайтът Моите пари за депозитите, резултатите от което коментира Илиан Георгиев, член на УС и главен изпълнителен директор на БАКБ, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

В момента повечето от българите използват 12 месечни депозити, въпреки че в по-дългосрочните условията са по-добри, коментира Георгиев.

"Повечето потребители избират гъвкав продукт, в който могат да внасят и теглят парите си по всяко време. Размерът на лихвата обикновено не е водещ за тях"

Гостът поясни, че изследването е проведено сред хора с месечни доходи от между 1000 и 3000 лв., като сред тях има и такива, които твърдят, че нямат възможност да спестяват или не го правят заради ниските лихви. 

"От началото на 2019 г. лихвите се стабилизираха на едни сравнително ниски нива. Оттук насетне не наблюдаваме корекция, имаше лека в посока нагоре само при щатския долар... След евровизацията на българската икономика обаче доларът не е предпочитана валута у нас".

Основните спестявания на българите са в левове и евро, отбеляза още Георгиев, като добави, че според резултатите от изследването едва 12% от тях спестяват за образование и подобряване на уменията си.  

Още по темата

Още по темата

 

Последни новини
Още от Бизнес старт