Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Велизар Соколов-Заки: Как ще се изсветли сивият сектор при кабелните оператори?

Велизар Соколов - Заки, изп. директор на Сдружението за защита на легалното разпространение на програми "ТеРаПро", Бизнес старт, 19.06.2019

Новите промени в Закона за авторското право и сродните му права са насочени към административно-наказателните производства, а извършените проверки от ГДБОП, НАП, КРС, прокуратурата и Европол в последните дни са свързани с престъпления от Наказателния кодекс. Връзка между двете събития няма.Това заяви Велизар Соколов - Заки, изп. директор на Сдружението за защита на легалното разпространение на програми "ТеРаПро", в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Според Соколов сивият сектор в бранша е над 30%. Промените в закона целят изсветляване на бизнеса и създаване на по-ефективни процедури за санкции при нарушение. 

В момента един от основните проблеми е, когато административните органи констатират извършването на едно нарушение, предвидено в този закон, посочи Велизар Соколов. "Те трябва да издадат акт за установяване на нарушението. В голяма част от случаите процедурата се осъществява по Закона за административните нарушения и наказания, който е морално остарял. Това води до над 80% констатирани нарушения, които не могат да бъдат санкционирани заради укриване на нарушителя. И съответно давността на въпросните производства изтича или са прекратени", допълни той.

"Влезлите в сила преди дни промени предвиждат процедура, съобразена със съвременните технологии за връчване на актовете на нарушения. Ако лицето не може да бъде издирено, актът ще бъде изпратен първо по пощата, после по електронен път. Ако и тогава не е получен актът, той ще бъде качен на сайта на Министерството на културата в рамките на 14 дни".

Ако публичното излъчване на музика се осъществява без съгласието на правоносителите, е налице нарушение на закона за авторското право, отбеляза изпълнителният директор на "ТеРаПро". "С новите промени в закона инспекторът може да влезе в заведението и с телефона си и приложения като Shazam да идентифицира това, което звучи. Това ще става с по-голяма бързина и акуратност. Това е пример за използване на автоматизирано средство за контрол", подчерта той.

700 000 абонати са в сивия сектор според прессъобщение на ГДБОП.

Велизар Соколов-Заки допълни, че според последния годишен доклад на КРС пенетрацията на платена телевизия и интернет у нас е 60%. А според пазарно проучване от 2018 г. пенетрацията е 80-85%. На база декларираните пред КРС абонати от оператори и установени от проучването абонати се получава разминаване от близо 700 000 недекларирани абонати, от които над 450 000 са тези, които получават сигнали чрез кабелно разпространение, обясни гостът.

Още по темата

[related_articles]

Още по темата

Последни новини
Още от Бизнес старт