Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Диференцирането на ДДС ще изсветли сивия сектор

Мариана Кукушева, НБСХС - Национален браншови съюз на хлебарите и сладкарите, Бизнес старт, 10.06.2019

Много е важно диференцирането на данък добавена стойност върху различните продукти да не се разбира като опит за забогатяване от страна на бизнеса. Той все пак е косвен данък и се плаща от потребителите. При бизнеса се очаква промяната да извърши една друга реформа, която е свързана със създаването на по-конкурентна среда и изсветляване на сивия сектор. Това каза Мариана Кукушева, НБСХС - Национален браншови съюз на хлебарите и сладкарите, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„Крайният търговец начислява винаги данъка и потребителят го плаща, но само 50% от производителите го изплащат на държавата. Тези ДДС измами трябва да бъдат преустановени“.

Кукушева коментира и как намаляването на ДДС върху хляба би се отразило на търсенето му.

„При намаляване на ДДС ще се повиши консумацията на хляб, защото конкуренцията ще премине на ниво качество... Няма лошо при хората и семейния им бюджет да остават едни 150 млн. повече. Тогава отношението им към държавата и политиците също ще се промени“.

Гостът подчерта, че за момента намаление в цената на хляба не се очаква.

По данни на анализатори на международните борси цената на житната реколта през 2019 г. ще се увеличи с около 30%. Трендът на енергията, водата и заплащането на човешкия труд е трайно установен нагоре. Не се вижда светлина в тунела по отношение на банкови кредити и банкови лихви за България“.

 

Последни новини
Още от Бизнес старт