Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Facebook - провалящата се автокрация на Зукърбърг?

Технологичен коментар на Елена Кирилова, редактор в Investor.bg, Бизнес старт, 31.05.2019

Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg

През последните две години, откакто Facebook бе взета под лупа, недоволството на акционерите ѝ не спира да расте, а това стана пределно ясно на годишната среща на компанията с акционерите ѝ този четвъртък разкри Елена Кирилова, редактор в Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Един акционер описа Facebook като “провалящата се автокрация на Зукърбърг”. Друг заяви, че компанията е “разрушила журналистиката”. SumOfUs, организация, която се занимава дигитални кампании, имащи за цел да окажат натиск върху влиятелни корпорации, беше изпратила свои членове, които чакаха пред сградата с таблети “Vote No On Zuckerberg” и “Break Up Facebook”. Освен това донесоха огромен балон във формата на сърдитото емоджи от Facebook".

Това беше явна демонстрация на сила, но въпреки че акционерите се колебаеха, те напуснаха залата, без да направят нещо по-значимо, посочи Кирилова.

"Акционерите представиха осем различни предложения, много от които имат за цел да ограничат властта на главния изпълнителен директор Марк Зукърбърг - проблем, който стана особено очевиден, като се имат предвид кризите, в които изпадна компанията през последната година (от пробивите в сигурността на данните до намесата в изборите и разпространението на терористично съдържание)".

Едно от предложенията очерта промяна в структурата на гласуване, за да се ограничи специален клас акции, които носят допълнителни гласове - акции, предимно притежавани от Зукърбърг, подчерта Елена Кирилова.  Друг предложи Зукърбърг повече да не е председател, спомена още тя.

Още технологични новини прочетете в Investor.bg.

 

Последни новини
Още от Бизнес старт