Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Азиатските интернет фирми променят банковия сектор в региона

Технологичен коментар на Елена Кирилова, редактор в Investor.bg, Бизнес старт, 15.04.2019

Азиатски интернет фирми отправят предизвикателство към традиционните банки в региона в сферата на личните финанси на потребителите, като привличат техните големи мрежи от бизнес клиенти. Те следват пътя, прокаран в Китай от големите технологични компании като Alibaba и  Tencent. Това каза Елена Кирилова, редактор в Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова

"Навлизането в банковия сектор от страна на компании, известни с техните чат услуги, сладки емоджита и онлайн резервации за ваканции, се случва в момент, в който регулаторите в Азия отварят банковия сектор за новото поколение дигитални играчи". 

Промяната е в зародиш, но силно контрастира на банковия пазар в Европа и Северна Америка, където промяната се случва по-бавно и подобни стартъпи са подкрепяни от фондове за рисков капитал, не от технологични фирми, коментира Кирилова.

"Навлизащите в сектора в Азия смятат за свое предимство начина, по който могат да интегрират банкови услуги с обичайните онлайн услуги, ползвани от потребителите". 

През март банковият регулатор в Хонконг издаде един от четирите лиценза за виртуална банка на ZhongAn, припомни тя.

"Миналата седмица регулаторът разкри, че е постигнал напредък по още четири допълнителни заявки".

Във видео материала вижте целия технологичен коментар.

 

Последни новини
Още от Бизнес старт