Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Аптечният туризъм или как се става престъпник заради лекарство?

Д-р Стойчо Кацаров, Център за защита на правата в здравеопазването; Любомир Иванчев, ОПРЗБ, Бизнес старт, 08.02.2019

Спектърът хора в България, на които се налага да търсят лекарствата си в чужбина, е широк. Самите медикаменти не са скъпи. В повечето случаи те са били регистрирани, след което са дерегистрирани от пазара у нас, най-вероятно заради лошите пазарни и административни условия, които държавата е предоставила. Това каза д-р Стойчо Кацаров, Център за защита на правата в здравеопазването, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

Основна причина за липсата на много медикаменти у нас са много високите административни бариери преди пускането на продукт на пазара – сроковете, които се изискват, както и таксите. 15 хил. лв. е таксата за разрешение за пускане на продукт. Ако той струва 3-4 лв., нормално е вносителите да не искат да я заплащат“.

Според Кацаров таксата може да бъде намалена.

„Законът казва, че таксите трябва да покрият допълнителните разходи на администрацията за издаването на подобен документ.... Допълнителните разходи са евентуално заплащането на някои експерти или консумативи. Това няма как да струва 15 хил. лв.“

Още по темата

Гостът посочи, че за момента вносът на неразрешени лекарства, според закона, може да се изпълнява само от болници и само за извънредни случаи.

„Законът не може да уреди този проблем, ако пациент има нужда от лекарството постоянно. Освен това, не е описано кой трябва да поеме разходите за медикамента. Във всички случаи има необходимост от промяна... Таксата може да бъде намалена или премахната, за да се създадат удачни условия за продажбата на тези лекарства у нас. След като тези медикаменти се продават в Румъния и Гърция, то няма причина да ги няма и тук“.

Т.нар. „аптечен туризъм“ всъщност може да превърне болен в престъпник по неволя, коментира Любомир Иванчев, ОПРЗБ. Той посочи, че в повечето случаи един пациент взима поръчките на още няколко и купува лекарства от чужбина за всички. Това обаче е практически нелегално, добави той.

Човек има право да внесе това, което му е изписано по рецепта за лична употреба. Когато той закупи лекарства за повече души - това вече е митническо нарушение, а той се превръща в престъпник“.

Вижте повече във видео материала. 

Последни новини
Още от Бизнес старт