Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Как може да бъде решен проблемът с липсващите лекарства у нас?

Боряна Маринкова, Българска асоциация за развитие на паралелния внос с лекарства, Светът е бизнес, 11.01.2019

21:00 | 11 януари 2019
Боряна Маринкова, Българска асоциация за развитие на паралелния внос с лекарства. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Боряна Маринкова, Българска асоциация за развитие на паралелния внос с лекарства. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Пазарът на лекарства у нас има един основен проблем и това е липсата на много медикаменти. Паралелният внос може да реши този проблем. Това каза Боряна Маринкова, Българска асоциация за развитие на паралелния внос с лекарства, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Поддръжката на едно лекарство на пазара може да достигне до 100 хил. лв. и ако то не осъществи достатъчно продажби, вносителите да го дерегистрират. В такъв случай остава възможността пациентите да намират необходимите им медикаменти сами в чужбина, а така отговорност за внесените продукти не понася никой. Още повече, че всяка страна определя сама цените, на които продава лекарствата, а паралелните вносители са много добре запознати с тях“.

327 лекарства са напуснали пазара у нас през 2017 г. при общ брой на регистрираните лекарства от около 6 хил., отбеляза Маринкова.

Нито един от тези медикаменти няма характеристика, която да застрашава безопасността на пациентите. Това означава, че официалният вносител е изявил своето нежелание да внася дадено лекарство, защото то не се представя добре на пазара“.

Маринкова отбеляза, че проблемът с недостига на медикаменти е валиден не само за българския пазар. Тя посочи, че на европейско ниво вече има сформирана работна група, която търси решението му.

Гостът поясни, че често липсите се дължат на производствени проблеми – недостиг или недобро качество на дадена суровина.

Недостигът на суровина не може да бъде наваксан бързо, защото производственият цикъл, одобрението и регистрационните режими са изключително прецизни и отнемат твърде много време. Така една липса води до завъртането на спирала, която може да обхване много пазари за дълго време“.

Гледайте видео материал с целия разговор.