Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

На крачка от чакалнята на еврозоната

Любомир Дацов, бивш зам.-министър на финансите, Бизнес старт, 12.07.2018

Очаква се на България да бъде определена дата за влизане в ERM II, като това ще отнеме между половин и една година. Такова мнение изрази Любомир Дацов, бивш заместник-министър на финансите, в ефира на „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„Ще бъде направен механизъм за мониторинг на доставката на ангажименте, т.е. такива, които ние сме поели за реформи в държавата“.

Той посочи, че има краткосрочни, средносрочни и дългосрочни мерки за реформи.

Според него в рамките на една година такива мерки ще бъдат предпирети за банковият сектор.

„Поставени са определени условия и ние сме поели тези ангажименти. Ще се следи как ние се справяме с изпълнението на ангажиментите си, защото ако погледнете последните години, България изпълнява много малко неща.Ние имаме и конвергентна програма, и програма за реформи, която пращаме всяка година в Брюксел. Но ако проверите, ще видите, че под 30% от тези неща се изпълняват“.

Дацов смята, че недоверието от страна на ЕК и страните от еврозоната е видимо обяснимо.

„Но е голям успех, ако имаме дата, независимо че никой друг досега не е минавал по този механизъм и това е нова измислица специално за нас. Нещо като Гърция“.

„Предполагам, че ще има механизъм по подобие на международния валутен фонд – когато имахме standby споразумение с тях. Съответно на всеки три месеца идва комисия, която на база на одобрените мерки ще отчита резултатите“, добави още бившият заместник-министър на финансите. 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт