Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Нова индустриална зона в Свищов – шанс за инвестиции

Генчо Генчев, кмет на Свищов, Бизнес старт, 11.04.2018

С отдаване на земеделска земя под наем община Свищов придобива немалък процент от наемните цени и успява с тези средства да балансира бюджета си и да реализира местните политики. Това каза кметът на Свищов Генчо Генчев в ефира на „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„През последните години не сме използвали ресурсите на река Дунав. Не може да кажем, че реката изключително подпомага самия град. Свищов наистина е бил пристанищен град, където се е развила индустрията. Много малко е направено по отношение на това да се използва тази възможност на река Дунав, която има Свищов“.

Според него има потенциал, но е загубено много време през годините.

„Ние сме си поставили за цел създаване на индустриална зона в Свищов. Такава зона през последните 10-15 години не е съществувала. Тази, която е съществувала е разпарцелирана и разпродадена. В момента индустриалната ни зона е в много окаяно състояние“.

„Благодарение на това, че правителството ни предостави бившите казармени поделения, които са около 320 дка., ние сме си поставили за цел там да бъде изградена индустриална зона заедно с Национална компания индустриални зони, която да бъде наш партньор за привличане на инвеститори“, добави още Генчев. 

Кметът на Свищов посочи, че това е един много сериозен проблем пред общината и сериозно предизвикателство за развитие на инвестиции, бизнес и най-вече за разкриване на нови работни места.

„Тези бивши поделения са с много стратегическо разположение, те са на брега на реката. Ние за първи имаме реален икономически излаз на река Дунав. При създаването на самия подробен устройствен план ще направим така, че определени инвеститори да имат възможността да инвестират и да се възползват от ресурсите на реката. Това е предизвикателство към общината и през тази, и през следващата година – да развием индустриалната зона на града“.

 

Последни новини
Още от Бизнес старт