Бизнес среща

Понеделник – петък, 21,00 часа

Автор и водещ: Таня Кръстева

Държавата трябва да има основна мисия да инвестира в образование и развойна дейност

Даниел Лорер, управляващ партньор в Brightcap Ventures, Бизнес среща, 13.12.2018

Държавата трябва да има основна мисия да инвестира в образование и развойна дейност, коментира Даниел Лорер, управляващ партньор в Brightcap Ventures, в предаването "Бизнес среща" с водещ Таня Кръстева.

"В Израел изучавах информатика и бизнес мениджмънт. Там започнах своя първи стартъп, който ме изпрати в Париж и Белгия впоследствие. Следващото начало – в Швейцария, бе трудно, тъй като работих в корпоративна среда. В Турция и Близкия изток също бе трудно предвид културната адаптация. Първият стартъп се занимаваше с продаване на складова база за търгуващи с електрически компоненти. През 1999  г.. това бе абсолютно новаторство. Отне ни около 2 години да създадем продукт и да го продадем на първия желаещ инвеститор", сподели за своя начален професионален опит гостът.

"Ние сме назад в ЕС по всеки показател, но чисто стратегически България е страхотно място за започване на бизнес, когато основата на развитието ти е тук, а пазарите – другаде. Търсим екипи и проекти за развиване на добавената стойност тук, продавайки я на други места. Слабостите за България са в няколко аспекта: намиране на кадри, което всъщност е повсеместен проблем. Важни са и уменията на самите кадри обаче. В България сме добри в производството на технически кадри, но все още изоставаме в производството на тези от тях, структурирани в областта на маркетинга, продуктовото позициониране и продажбите".

Основната мисия на държавата трябва да е да инвестира в образование и в развойна дейност, счита Даниел Лорер. "Академичните институции също са ключов участник в целия процес. Малко от тях имат тук комерсиализация и патентни офиси, малко от тях инвестират в наука. Българският бизнес в голямата си част също не инвестира в разработка на нови патенти и модели. Това е добре да се случва в по-големи размери. Инвестициите в стартиращи компания също са съществени", посочи той.

"Предприемаческата среда се променя в положителна насока. Първите фондове създадоха добро ниво на запознаване на пазара с рисковия капитал, работата на стартъпи, какво е последващо финансиране. В нашата екосистема има над 100 проекта, разгледани за рисково финансиране. На глобалния пазар вероятно ще видим сериозна корекция в обозримо бъдеще, защото лихвите в Америка се покачват. Дългосрочните лихви се покачват бавно. Т.е. пазарът не вярва в дългосрочните икономически проекти. Предприемачите трябва да са по-предпазливи и да изразходват средствата си по-разумно. Като инвестиции това е чудесно време на купуване".

Гледайте видео материал с цялото интервю.
 

Последни новини
Още от Бизнес среща