Енергийните пазари се нуждаят от зима, но изменението в климата пречи

Топлото време е катастрофа за пазара на петрол и газ

Снимка: Daniel Acker/Bloomberg Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Преди да бъдат ударени от негативните ефекти от разпространението на коронавируса друга заплаха надвисна пред глобалната енергийна индустрия: най-топлата зима, която повечето хора помнят, пише Bloomberg.

Зимата е толкова мека в Русия, че даже мечките излязоха от зимен сън. В Япония пък бяха отменени ски състезания, а в Норвегия дори има хора по тениски по улиците. Пролетните нарциси в Лондон пък вече са цъфнали.

За световните енергийни пазари това е катастрофа – и тъй като Земята продължава да става все по-топла, то това е нещо, което производителите и трейдърите ще трябва да се научат да живеят дълго след преминаването на вирусната епидемия. Секторът разчита на студеното време в северното полукълбо, за да бъде стимулирано търсенето на петрол и газ за отопление на домовете и работните места в най-развитите икономики в света.

Климатичните активисти може и да смятат, че има известна справедливост на енергийните пазари, страдащи от глобалното затопляне, което пък е причинено от изкопаеми горива. Изгарянето на природен газ, нефт и други горива за отопление на домовете и предприятията представлява цели 12% от емисиите парникови газове, сочени за един от виновниците за повишаване на температурите в света.

Още по темата

Намаляването на глобалното търсене на петрол поради по-високите температури може да бъде оценено на около 800 хил. барела на ден през януари, смята Гари Рос, главният инвестиционен директор на Black Gold Investors LLC и основател на петролния консултант PIRA Energy. Това се равнява на спиране на цялото потребление от страна на Турция. Пазарът на природен газ понася подобен удар.

Миналият месец е бил най-горещият януари в Европа, съобщи Службата за изменение на климата Коперник. Температурите са били с 3.1 градуса по Целзий по-високи от средните.

В Северна Европа е особено топло, като в някои райони от Норвегия до Русия бяха измерени над 6 градуса по-високи стойности от средните за януари в периода 1981-2010 г. В световен мащаб последните пет години са най-горещите от векове, тъй като парниковите газове променят екосистемата на Земята.

Цените на природния газ се сринаха в световен мащаб, тъй като времето не изисква толкова големи обеми за отопление. Фючърсите в САЩ се търгуват на най-ниските нива за това време на годината след 90-те години. Азиатските цени за договори с незабавна доставка на втечнен природен газ се сринаха до рекордно ниско ниво, тъй като търсенето спадна и от трите най-големи вносители в света - Япония, Южна Корея и Китай.

Но топлото време не е проблем само за пазарите, а и за държавните бюджети. Например Русия разчита на своите петролни и газови компании за около 40% от приходите си в бюджета.

Износът на петрол се задържа стабилен, но износът на газ намалява. Сергей Капитонов, газов анализатор в базирания в Москва енергиен център Сколково, смята, че износът на "Газпром" за Европа и Турция е паднал през януари с около една четвърт спрямо година по-рано. А акциите на „Газпром“ са поевтинели с 11% от началото на годината.

Сривът в цените на петрола, предизвикан от коронавируса, но и от влиянието на топлото време, накара Саудитска Арабия да натисне своите съюзници от ОПЕК + за ограничаване на производството. Три дни спорове във Виена не дадоха ясен резултат, но това е напомняне, че кралството не може да управлява държавните си финанси с цени на петрола, намиращи се в свободно падане. От Алжир до Венецуела ситуацията е подобна.

Нетипичната зима едва ли би могла да настъпи в по-лошо време за американския пазар на газ, който вече страда от свръхпредлагане.

Последни новини
Още от Анализи