В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

ОПЕК трети ден търси решение на въпроса с предлагането на петрол

Д-р Магдалена Иванова, главен редактор на Bloombergtv.bg, В развитие, 06.02.2020

14:27 | 6 февруари 2020
Д-р Магдалена Иванова, главен редактор на Bloombergtv.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Д-р Магдалена Иванова, главен редактор на Bloombergtv.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Настроенията към края на седмицата изглеждат малко по-положителни на международните пазари. Търговията на щатската, европейските и азиатските борси е на зелена територия. При златото има известен натиск, което е обяснимо, когато риск апетитът расте. Това каза д-р Магдалена Иванова, главен редактор на Bloombergtv.bg, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Иванова коментира ситуацията на петролните пазари, като отбеляза, че именно там тя е най-драматична. „Петролът поевтиня с 20% от най-високите си стойности от януари“, припомни гостът, като отбеляза, че в момента цената на черното злато се стабилизира на фона на извънредна среща на експерти от Организацията на страните износителки на петрол, които заседават безпрецедентно за трети пореден ден във Виена. Иванова обясни, че Русия и Саудитска Арабия изпитват затруднения да намерят обща позиция. 

"Сблъсъкът е между Русия и Саудитска Арабия, тъй като Москва е съгласна само на удължаване на споразумението, а Рияд иска задълбочаване на ограниченията", обясни Иванова. 

„Ръстовете на петролните пазари говорят за надежди за действия в някаква посока“.

Гостът коментира и действията на централните банки заради заплахата от коронавируса. Тя припомни, че Китайската централна банка наля ликвидност на пазарите още в понеделник, а Тайландската централна банка по-рано днес понижи лихвите до рекордно ниско ниво. „Редица банки сигнализираха, че ще вземат мерки при необходимост“, каза още Иванова.

„Дори само риториката на централните банкери очевидно успокоява пазарите“.

По думите на госта инвеститорите насочват фокус към търговските отношения между САЩ и Китай.

„Намаляването на митата между САЩ и Китай от другата седмица е добър сигнал, но това поражда страхове, че риториката на американския президент Доналд Тръмп може да не се влоши спрямо европейските автопроизводители“, отбеляза тя.