Градовете в Китай стават все по-умни, но на каква цена?

Китай създава нови градове с изумителна скорост, преформулирайки градския пейзаж със супер-градове

Снимка: Justin Chin/Bloomberg Снимка: Justin Chin/Bloomberg

Преди тридесет години Шънджън бе рибарско селище, заобиколено от оризови поля, пише BBC.

След това се появи план за изграждане на първата специална икономическа зона в Китай, която да позволява осъществяването на чуждестранни инвестиции, като от тихия селски пейзаж се разрастваха частни фирми и фабрики, които с течение на времето се превърнаха в град. Сега Шънджън, с население от 12 млн. души, е само част от огромен урбаризиран район, простиращ се по делтата на Перлената река.

Китайските амбиции за интелигентни градове са сред най-големите в света. Но съществуват въпроси дали техните технологии ще подобрят качеството на живота на населението, или просто ще бъдат използвани, за да наблюдават жителите по-внимателно.

Чисти градове

До 2050 г. около 292 млн. китайци ще живеят в градовете. В момента повече от 58% от населението обитава градските райони в сравнение със само 18% през 1980 г. Според властите съществуват 662 китайски града, като повече от 160 от тях са с население над един милион души.

Дзян Уей Дун, генерален мениджър на местната делегация, сподели пред BBC какви технологии захранват града, допълвайки, че те са преди всичко сериозно фокусирани върху борбата със замърсяването. Той обясни, че Шънджън е първият китайски град, в който всички автобуси и таксита са електрически.

Наред с по-интелигентния транспорт има нова интелигентна система за здравеопазване, която гарантира, че когато някой дойде в града дори от далечна провинция, информацията относно здравния му статус ще бъде достъпна. Но за въпроса, свързан със системите за сигурност, генералният мениджър отговори не толкова ентусиазирано. 

„Запознати сме само с трафика. За жителите на Шънджън не се прави мониторинг“, каза Дзян Уей Дун.

На отделно събитие в града, обществеността бива изправена пред предизвикателството да разгледа скоростта, с която се въвежда технологията за наблюдение.

ЖП гарата в града е домакин на „Очите на града“ - изложба, която поставя въпроса: „Какво се случва с хората и градския пейзаж, когато градът, в който се намира сензорът, е в състояние да погледне назад?“

Сред представените творби в изложбата са системата за разпознаване на лица, от която посетителите могат да се откажат, като носят специална маска, както и дисплеи, които гледат към притежателите на билети, анализирайки емоционалните им реакции.

„Една от основните цели на изложението „Очите на града “ е да насърчи посетителите да заемат позиция, като се дистанцират от опасния вариант на неутралитет“, каза кураторът Карло Рати.

Китай създава нови градове с изумителна скорост, преформулирайки градския пейзаж с плановете си за 19 гигантски урбанизирани клъстера, както и с идеята за създаването на първият супер-град с повече от 40 млн. души население.

Градско развитие в такъв мащаб ще изисква ефективност. Трафикът ще трябва да бъде контролиран, за да се избегнат задръствания през седмицата, също така самият транспорт трябва да бъде екосъобразен, за да се предотвратят въглеродните емисии. Хвърлянето на отпадъци, слушането на силна музика в превозно средство, както и пресичането на улица при червен сигнал – ще спрат да се разглеждат като нещо незначително, тъй като ще се превърнат в голямо неудобство за жителите на толкова големи градове.

През 2014 г. бе разкрита идеята за система за социален кредит. Донякъде оруелският план е да възнаграждава гражданите за доброто поведение и да ги наказва за непристойното. През март тази година милиони дискредитирани пътници имаха забрана да купуват билети за влак или самолет поради редица нарушения, като например използването на изтекли билети или пушенето във влака.

City Brain

Все повече и повече данни и информация попадат в ръцете на правителството чрез сензори и други технологии. Но какво се случва, когато градовете сключват сделки с частни технологични гиганти като Alibaba и Tencent, които притежават огромна база данни с информация за гражданите?

Компанията Alibaba, която е със седалище в източния град Ханджоу прекара две години в разработването на платформа, наречена City Brain. Целта й е да анализира данни от камери и местоположения от GPS системите на автомобили и автобуси, и го използва за управлението на повече от 1000 светофара, предотвратявайки задръстванията. Според компанията разработената програма е помогнала на седем милионен град, който е бил на пето място по задръствания, да се озове чак на 57-о в списъка.

В момента градовете прехвърлят парчета земи на техническите компании. Правителството на Шънджън обяви, че е осигурило на компанията Tencent малък парцел рекултивирана земя от 809 кв. М, за да може техническият гигант да изгради това, което описва като „бъдещ град, фокусиран върху технологиите и иновациите“.

Все повече западни градове сключват сделки с китайски фирми. Съветници на града Дарвин, Австралия, пропътуваха целия път до Китай, за да видят как работи технологията на мобилната компания Huawei. Китайският производител на смартфони реализира програма на стойност 10 млн. Долара, чрез която да се внедрят 900 smart LED светлини, 24 сензора за контрол на околната среда, както и мрежа от 138 на брой камери за видеонаблюдение.

Отхвърляйки твърденията, че градът възнамерява да приложи подобна социална схема, кметът на Шънджън Лорд Кон Ватскалис съобщи пред ABC News, че няма лицево разпознаване, както и че инсталираните камери не могат да рапознаят самоличността на даден човек, или пък какво прави той.

 

Последни новини
Още от Анализи