Има ли балон при електромобилите в Китай

Том Макензи, Bloomberg News

NIO ES8 на автосалона в Шанхай. Китай. 18 септември 2018. Photographer: Qilai Shen/Bloomberg NIO ES8 на автосалона в Шанхай. Китай. 18 септември 2018. Photographer: Qilai Shen/Bloomberg

В Китай са регистрирани 486 производители на електромобили, три пъти повече, отколкото бяха преди 2г. Докато продажбите на пътнически електромобили се очаква да стигнат рекордните 1,6 млн тази година, едва ли тази цифра ще накара да заработят всички поточни линии и това е сигнал за балонизиращ пазар, съобщава Bloomberg=

И Томас Фанг, партньор и консултант по стратегията на Roland Berger в Шанхай казва, че ще има големи отливи от индустрията на електромобилите. „Това е критичен момент, който ще реши дали EV-стартъпите ще живеят или ще загинат”.

От 2011 в глобалния бизнес на електромобили влязоха десетки стартъпи и набраха 18 млрд долара, по данни на BloombergNEF. Повечето компании, които набраха най-големи финансирания за китайски компании, сред които е NIO, WM Motor, Xpeng Motors и Youxia Motors.

Стартъпите обещаха да продават по 3,9 млн коли на година. Това е извън обема, планиран от големите автопроизводители.

Компанията на Илън Мъск започна да продава първия си масов модел в Китай от тази година и планира да започне да прави коли в Шанхай в края на 2019. Tesla продаде миналата година 14467 коли в Китай по данни на Министерството на индустрията.

Toyota, Fiat Chrisler, Hnda, Mitsubishi планират да правят същата кола, разработена от Guangzhou Automobile Group.

BYD вероятно ще устои на конкуренцията и съкращенията на субсидиите заради опита си от последните години, в които създаде коли и бусове и има клиентска база.

Чуйте във видеото какво каза Том Макензи от Bloomberg News за спрените субсидии за електромобили в Китай, броя на стъртъпите и перспективите за развитие на индустрията в страната.

 

Последни новини
Още от Анализи