Bloomberg Терминал

Всеки делничен ден от 08:45, 12:00 и 15:45 часа
Водещи: Антоанет Василева и Виолета Драганева

Отношенията на Индия и Русия се базират на "взаимно доверие и уважение", каза Моди

Виолета Драганова, Bloomberg Terminal 09.07.2024 г.

16:13 | 9 юли 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Индийският премиер Нарендра Моди приветства Путин. Взаимоотношенията между Индия и Русия се основават на "взаимно доверие и уважение", каза днес в руската столица Моди. Той заяви, че оценява лидерската роля на президента Владимир Путин.

Моди направи обръщение към местната индийска общност при визитата си. Посещението му съвпада със срещата на върха на НАТО в американската столица Вашингтон, на която се очаква водещата тема да бъде конфликтът в Украйна. "Всеки индиец приема Русия за приятел на Индия в добро и в лошо", заяви Моди.

"Отдадеността в нашите взаимоотношения е била поставяна на изпитания безброй пъти и винаги е излизала силна", каза още индийският министър-председател, като приветства за това Путин, наричайки го "скъп приятел". Русия е най-големият доставчик на оръжия за Индия вече десетилетия наред. Делхи и Западът са заели различни позиции по отношение на водената от Русия война в Украйна. Говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър заяви пред репортери, че Вашингтон вече е изразил своята загриженост относно отношенията на Индия с Русия. Президентът на Украйна Володимир Зеленски осъди посещението на министър-председателя на Индия в Русия.

Цялата емисия гледайте във видеото.

Повече от Bloomberg Terminal може да видите тук.