Bloomberg Терминал

Всеки делничен ден от 08:45, 12:00 и 15:45 часа
Водещи: Антоанет Василева и Виолета Драганева

Антъни Блинкен и Йоав Галант се срещнаха във Вашингтон

Антоанет Василева , Bloomberg Terminal, 25.06.2024 г.

09:45 | 25 юни 2024
Обновен: 09:47 | 25 юни 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Държавният секретар Антъни Блинкен и израелският министър на отбраната Йоав Галант се срещнаха във Вашингтон в понеделник, докато администрацията на Байдън се опитва да постигне прекратяване на огъня в Газа и да предотврати война със силите на Хизбула в Ливан.

Срещата се състоя, след като израелският министър-председател Бенямин Нетаняху неколкократно обвини САЩ, че задържат оръжия, докато те продължават кампанията си в Газа, която започна преди близо девет месеца с нападение на "Хамас" срещу Израел.

Белият дом отрича да са задържани оръжия, а в отчета на Държавния департамент за срещата между Блинкен и Галант не се споменава спорът за оръжията. Според департамента Блинкен е обсъдил усилията за освобождаване на израелски заложници и е призовал Галант "да предприеме допълнителни стъпки за защита на хуманитарните работници в Газа и да доставя помощ в Газа в пълна координация с ООН".

Секретарят "също така подчерта значението на избягването на по-нататъшна ескалация на конфликта и постигането на дипломатическо решение, което да позволи на израелските и ливанските семейства да се завърнат по домовете си".

Вижте всички новини от емисията във видеото.

Всички емисии от рубриката може да гледате тук.