Bloomberg Терминал

Всеки делничен ден от 08:45, 12:00 и 15:45 часа
Водещи: Антоанет Василева и Виолета Драганева

Съветът за сигурност на ООН прие резолюция на САЩ в подкрепа на примирието в Газа

Виолета Драганова, Bloomberg Terminal, 11.06.2024 г.

09:40 | 11 юни 2024
Обновен: 10:03 | 11 юни 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Съветът за сигурност на Организацията на обединените нации прие изготвена от САЩ резолюция, с която се одобрява планът за прекратяване на огъня във войната между Израел и "Хамас".

Това е част от широката кампания на Вашингтон за поддържане на инерцията за предложението, което нито една от страните не е приела изцяло. При гласуването Русия се въздържа. В Резолюцията се приветства подкрепеното от САЩ предложение за примирие, обявено от президента Джо Байдън на 31 май, и се призовава "Хамас" да го приеме.

Същевременно се посочва, че Израел вече е направил това. „Сраженията могат да спрат още днес“, заяви посланикът на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд. „Сега "Хамас" може да види, че международната общност е единна“.

В изявление след гласуването "Хамас" приветства приемането на резолюцията и подчерта „готовността си да сътрудничи“ с посредниците за осъществяване на постоянно прекратяване на огъня. Израелски дипломат на свой ред заяви пред Съвета за сигурност, че „Израел няма да участва в безсмислени, безкрайни преговори, които могат да бъдат използвани от групировката като средство за протакане на времето“.

Вижте всички новини от емисията във видеото.

Всички емисии от рубриката може да гледате тук.