Bloomberg Терминал

Всеки делничен ден от 08:45, 12:00 и 15:45 часа
Водещи: Антоанет Василева и Виолета Драганева

Активността на частния сектор в еврозоната достига 11-месечен връх

Виолета Драганова, Bloomberg Terminal, 23.04.2024 г.

16:45 | 23 април 2024
Обновен: 17:06 | 23 април 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Активността в частния сектор на еврозоната се повиши до най-високото си ниво от почти една година насам благодарение на оживения сектор на услугите и възвръщането на растежа в Германия.

Данните от днес показаха, че индексът на мениджърите по покупките на S&P Global се е повишил до 51,4 през април, което е повече от прогнозираните от икономистите. Германските облигации се понижиха по цялата си крива, а паричните пазари намалиха залозите за възможността за намаляване на лихвените проценти след публикуването на данните за страната.

"Данните за PMI ще проверят готовността на ЕЦБ да намали лихвените проценти през юни", коментира Сирус де ла Рубия, главен икономист в Хамбургската търговска банка. Според него Ускореното нарастване на производствените разходи, вероятно обусловено не само от по-високите цени на петрола, но и от по-високите заплати, е повод за внимателна проверка.

Едновременно с това компаниите от сектора на услугите повишиха цените си с по-бърз темп, отколкото през март, което подхранва очакванията, че инфлацията в сектора на услугите ще се запази. Все пак Рубия не очаква това да провали добре планираното облекчаване на следващото заседание на ЕЦБ по паричната политика.

Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че банките в Европейския съюз трябва да могат свободно да преместват капитала си в рамките на блока.

С това, той подкрепи искането на много ръководители от сектора."Нуждаем се от по-добри рамкови условия за трансграничните банки", заяви Шолц на конференция в Берлин днес. "Те трябва да разполагат с пълна гъвкавост да разполагат с капитала и ликвидността си" в рамките на ЕС.
Кредиторите от региона, включително Deutsche Bank, често посочват трудностите при преместването на средствата си от една страна от ЕС в друга като важна пречка за трансграничната консолидация.

Те казват, че премахването на ограниченията ще им позволи да преместят финансовите си ресурси там, където печелят най-много пари. Това ще се осигури значителен стимул за разширяване на дейността в други държави. Коментарите на Шолц следват усилията на европейското банково лоби - Европейската банкова федерация - да обяви индустрията за "стратегически сектор". Лобито се оглавява от главния изпълнителен директор на Deutsche Bank, Кристиан Севинг, който също присъства на банковата конференция.

Вижте всички новини от емисията във видеото.

Всички емисии от рубриката може да гледате тук.