Допълнителни по-строги мерки срещу Covid-19 влизат в сила от 12 до 26 март в Софийска област

Болниците трябва да имат готовност за разкриване на допълнителни легла за лечение на пациенти с Covid-19

15:56 | 11 март 2021
Обновен: 16:09 | 11 март 2021
Автор: Николета Рилска
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Носенето на защитни маски за лице на пазари и тържища в Софийска област става задължително от 12 до 26 март със заповед на Областния кризисен щаб. Причината за затягането на мерките е отчетената 14- дневна заболеваемост от над 310 на 100 хиляди души население.

Със заповедта се въвежда и изискване за обучение от разстояние в електронна среда за всички ученици от V до ХІІ клас от образователните институции в Софийска област.

Всички работодатели, в зависимост от спецификата и възможностите на съответната трудова дейност, трябва да въведат дистанционна форма на работа на служителите си, гласи още заповедта.

Според нея при невъзможност за въвеждане на дистанционна форма на работа работодателите трябва да организират провеждането на засилени противоепидемични мерки на работните помещения, в това число: филтър, дезинфекция и проветряване, инструктаж за спазване на лична хигиена, носене на маски, когато не може да се осигури дистанция от 1,5 м и недопускане на служители или външни лица с прояви на респираторна симптоматика.

В заповедта се предвижда и засилване на контрола при провеждане на културно – масови мероприятия, като организаторите са отговорни за спазване на противоепидемичните мерки, след съгласуване с РЗИ-Софийска област.

Изскванията на заповедта са лечебните заведения за болнична помощ да са в готовност при достигане на заболяемост от над 500 на 100 хиляди души да преустановявят плановата оперативна дейност и да разкрият допълнителни легла за лечение на пациенти с COVID-19.

Управителите на лечебните заведения за болнична помощ трябва да създадат организация и да засилят контрола относно недопускане смесване на потоците на болни и съмнително болни за COVID-19 и други пациенти, особено в местата на рентгенови и медико-диагностични лаборатории.

Лечебните заведения за извънболнична помощ също така трябва да определят часови график за прегледи на лица с респираторна симптоматика и съмнителни за COVID-19, за което да информират пациентите си.

Междувременно вчера стана ясно, че от петък, 12 март, всички ученици от 5 до 12 клас в София преминават на онлайн обучение, а всички заведения, в това число и тези в хотелите и игралните зали, ще работят с ограничено работно време до 22 ч. Това обяви кметът на столицата Йорданка Фандъкова, цитирайки решение от днешното заседание на софийския оперативен щаб.

Преустановява се и присъственото обучение във висшите училища и в центровете за извънкласни занимания. Срокът на действие на тези мерки към момента е двуседмичен и ще продължи до 26 март.

В домовете за социални услуги на територията на Столична община се забраняват посещенията на външни лица. Забранява се също провеждането на организирани екскурзии, фестивали и събори, при които се планира събиране на голям брой хора на открито.