България е на 27-мо място по заболеваемост от Covid-19 в ЕС и ЕИП

Все повече са желаещите да се ваксинират у нас, стана ясно от редовния брифинг на министъра на здравеопазването, здравни експерти и членове на НОЩ

11:16 | 14 януари 2021
Обновен: 11:23 | 14 януари 2021
Автор: Николета Рилска
Снимка: Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Отчитаме изключително добра тенденция от въведените противоепидемични мерки в страната. За последната седмица излекуваните са три пъти повече от новозаразените с Covid-19. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов в рамките на редовния брифинг на здравни експерти и членове на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса в Министерси съвет.   

За 7 дни излекуваните са 14853, а новопотвърдените случаи 4023, стана ясно от брифинга.

„Доживяхме, след като през ноември няколко седмици оглавявахме класациите по заболеваемост – бяхме на първо, второ, до трето място, сега да сме на 27-мо място сред страните от Европейския съюз и Европейското икономическо пространство”,  посочи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Той добави, че по отношение на смъртността (13,7 на 100 хиляди) страната ни заема девето място в блока и ЕИП.

От брифинга стана ясно, че у нас тече и работа по създаването на мобилен сертификат, който да се издава на ваксинираните, така че всеки да го има в телефона си и да може да го представя, когато е необходимо.

„Трябва да бъдем много внимателни и в тази връзка по никакъв начин не трябва да се отслабва бдителността на всеки един гражданин, да се носят маски, да се спазва дистанция, дезинфекция, да се избягват масовите събирания и контакти, които биха могли да бъдат избегнати“, заяви председателят на НОЩ проф. Венцислав Мутафчийски.

Той подчерта, че се наблюдава увеличение на желаещите българи да се имунизират, което е начинът за справяне с Covid-19.

Междувременно днес (14 януари) започна имунизацията у нас с ваксината срещу коронавирус на американската компания Moderna. Първата доза беше поставена на София Йорданова - старша акушерка от централната реанимация на Университетска акушеро-гинекологична болница “Майчин дом”.

Общо 200 са желаещите да се ваксинират в лечебното заведение. 100 са получените дози от препарата. До момента с първата ваксина, пристигнала у нас, са ваксинирани 100 души от персонала на болницата, предава БНР.

Очаква се следващата доставка на ваксини да бъде на 18 януари, когато България ще получи 35000 дози от ваксината на Pfizer и BioNTech. Следват още около 4000 дози на 25 януари отново на Moderna, а на 2 февруари - 35 000 дози на Pfizer и BioNTech.

До момента имунизираните у нас са 17038.