Коронавирусът в България: 536 са излекуваните от последното денонощие

2689 са новите заразени при направени 11 376 теста

07:33 | 30 октомври 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Sumit Dayal/Bloomberg
Снимка: Sumit Dayal/Bloomberg

2689 са установените нови случаи на заразени с коронавирус у нас за последното денонощие при направени 11 376 PCR теста, става ясно от данните на Единния информационен портал. Положителните проби са 23,6% от общия брой на направените тестове.

Най-голям е броят на новозаразените в София - 1048, следвана от област Пловдив - 268 и област Варна - 160.

С това общият брой на заразените у нас от началото на пандемията достига 48 150, активните случаи са 27 230.

Хоспитализирани с Covid-19 са 2376 души, 149 са в интензивни отделения. 

Излекуваните от началото на пандемията са 19 695, а 536 са били регистрирани като такива през последното денонощие. 

1225 са починалите от Covid-19 у нас от началото на пандемията, от който 28 през последните 24 часа. 

Късно вечерта вчера министър-председателят Бойко Борисов взе участие в онлайн конференцията на членовете на Европейския съвет по въпросите на Covid-19.

„Всички знаехме какво ще се случи с COVID-19 и затова настоявах за единен медицински протокол, единни бързи тестове, солидарност и справедлив достъп до ваксините в ЕС. Още юли, август, септември това можеше да бъде направено и да действаме срещу този коварен вирус“, заяви той.

Мнението на министър-председателя Бойко Борисов е, че настоящата криза доказа, че Европейски здравен съюз вече съществува, като той се базира на общи ценности, механизми на доброволно сътрудничество и ефективна координация на държавите членки.

Българският премиер изтъкна, че безпокойство предизвиква темата за купуването на ваксини, тъй като за тях се правят заявки за доставки още преди да са разработени.

„Нямаме спецификация, нямаме гаранции и в един момент може да се окаже, че имаме за 300 милиона ваксини, а имаме примерно 300 хиляди желаещи и след това трябва да се унищожават, да се изхвърлят, а не може да се препродава“, каза още Борисов. Той добави, че ваксините изискват специални условия за съхранението, което налага допълнителни разходи.

България ще изготви план за имунизация, като по мнението на премиера, първи трябва да бъдат ваксинирани медиците и уязвимите групи.