След 15 юни: Маските са задължителни в обществения транспорт, аптеките и болниците

На всички останали места носенето на предпазни маски е препоръчително, става ясно от заповед на здравния министър

20:16 | 12 юни 2020
Обновен: 20:19 | 12 юни 2020
Автор: Николета Рилска
След 15 юни: Маските са задължителни в обществения транспорт, аптеките и болниците

Здравният министър Кирил Ананиев издаде четири заповеди във връзка с удължаването на извънредната епидемична обстановка от 15 юни до 30 юни.

Носенето на маска или друго предпазно средство остава задължително в обществения транспорт, в аптеки и лечебни заведения, става ясно от една от заповедите. Според нея всички лица, когато се намират в обществения транспорт, в аптеките и лечебните заведения са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба или друго средство, покриващо носа и устата, в това число кърпа, шал, шлем и др. На всички други обществени места носенето на маска е препоръчително.

Според втората заповед на Ананиев всички лица, които пристигат на територията на Република България от Кралство Швеция, Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, Кралство Белгия, Република Португалия и Нидерландия, както и от всички трети страни, с изключение на Република Сърбия,  Босна и Херцеговина и Черна гора, се поставят под карантина за срок от 14 дни в дома или в друго място за настаняване.

Със същата заповед здравният министър нарежда на директорите на регионалните здравни инспекции да отменят издадените предписания за поставяне под карантина на лица, пристигнали у нас от Република Ирландия, Кралство Испания, Република Малта и Република Италия в периода от 02.06.2020 до 14.06.2020 г.
 
До 30 юни не се разрешават посещенията в дискотеки, пиано-барове, нощни барове и клубове, става ясно още от заповед на министъра. В същия период не се разрешава провеждането на групови празненства на закрито с присъствието на повече от 10 души, в това число сватби, балове, кръщенета и други.

Със същата заповед се разрешава провеждането на спортни мероприятия на открито и закрито при заетост на местата до 50 % от общия им капацитет и настаняване на зрители най-малко през една седалка или при дистанция от 1,5 м. Същото условие, за 50 % заетост на местата, се отнася и за провеждането на конгреси, конференции, семинари и изложения, както и за провеждането на културно-развлекателни мероприятия, в т.ч. театри, концерти, сценични прояви,  занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство, както и занимални от юридически и физически лица и др.

Четвъртата заповед касае задължителната изолация и/или болнично лечение при потвърдени случаи на COVID-19, както и карантинирането на контактните лица. Основното в тази заповед е, че след изписване от лечебното заведение, лицата, диагностицирани с COVID-19, остават 14, а не 28 дни в домашна изолация.