София е на 180-о място сред най-скъпите градове в света за чуждестранни служители

Проучване на консултантската компания Mercer оценява разходите на работниците по света за 2020 г.

18:43 | 9 юни 2020
Автор: Стефимир Гроздев
София е на 180-о място сред най-скъпите градове в света за чуждестранни служители

Хонконг е най-скъпият град в света за чуждестранни работници през 2020 г. На второ място се нарежда Ашхабад. Столицата на България - София, е на 180-о място. Това сочи проучване на американската консултантска компания в областта на човешките ресурси Mercer, съобщава Der Spiegel.

Причината за водещата позиция на Хонконг в класацията са преди всичко високите цени на жилищата. При Ашхабад ситуацията е по-необичайна. Според Mercer там има проблеми като хиперинфлация и високи разходи за вносни стоки и суровини.

В рамките на проучването си Mercer обхваща общо 200 показателя, свързани с разходите – включително за жилища, транспорт, храна, облекло, стоки за бита и развлечения, в общо 209 града по света.

Целта на проучването е компаниите да съберет информация за разходите на своите чуждестранни служители, като сумите не отговарят непременно на средните разходи за живот на местните жители в градовете, в които дружествата са базирани.

Японската столица Токио е третият най-скъп град, Цюрих заема четвъртата позиция. Други два града в Швейцария също се класират сред първите десет най-скъпи в света за чуждестранните работници - Берн (8-мо място) и Женева (9-то място). Най-скъпият град в Африка е Н'Джамена, столицата на Чад, поставен на 15-а позиция. Ню Йорк се нарежда на шесто място като най-скъпият град в САЩ.

От германските градове Мюнхен заема 72-ра позиция, Франкфурт е на четири позиции след него, а Берлин е едва на 82-ро място. Дюселдорф е стотен в ранглистата.

Бишкек в Киргизстан, Ташкент в Узбекистан, Уиндхоек в Намибия и Тунис се считат за особено евтини по отношение на разходите за живот на чуждестранните работници.