Фондът на фондовете предоставя 170 млн. лв. гаранции в подкрепа на малкия и средния бизнес

Обмислят се възможности кредитите да са безлихвени

10:13 | 14 април 2020
Снимка: Министерски съвет
Снимка: Министерски съвет

Фондът на фондовете предоставя 170 млн. лв. гаранции на банките, като се очаква в следващата една година те да обезпечат портфейл в размер до 850 млн. лева кредити. Това стана ясно от брифинг в Министерския съвет, в който участва изпълнителният директор и член на Управителния съвет на фонда Светослава Георгиева.

 По думите й тази гаранционна схема има за цел да отговори на ликвидните нужди на малките и средни предприятия по време на кризата. Става въпрос за предимно оборотни средства под формата на дългосрочни кредити за срок до 10 години. 

„Целта е да предоставим временна подкрепа и подпомагане на предприятия, които в периода на кризата са в икономическа несигурност и дейността им рязко се свива. Целта на тази мярка е допълнително да се облекчи административната тежест за кандидатстващите фирми, като инструментът ще бъде възможно най-олекотен“, заяви още Георгиева. Тя обясни, че се обмисля възможността кредитите към малки и средни предприятия да бъдат предоставени безлихвено. 

"Очакваме висока степен на икономически и социални последици от тази здравна криза", каза Мартин Дановски, председател на УС на Фонда.

По неговите думи повечето държави в ЕС, включително България, много ясно и категорично са отговорили на това предизвикателство. 

"България изключително навременно въведе първата категория мерки и това се оценява на високо ниво като правилно решение. Не по-маловажно обаче е какво трябва да направим като действия, за да запазим потенциала на икономиката. Да бъде подкрепена и да бъде запазена стойността на човешкия капитал - най-ценния за нас капитал", каза още Дановски.

Той обясни, че Фондът на фондовете управлява над 1 млрд. и 200 млн. лв. публичен ресурс и частни допълнителни средства.

"Нашите усилия са концентрирани да направим най-лесно и бързо достъпен ресурса на пазар , с който разполагаме и инструментите ни да отговарят в максимална степен на пазарната реалност", обясни Светослава Георгиева, изпълнителен директор и член на УС на Фонда.

Тя каза, че Фондът на фондовете работи в няколко основни направления:

Пласиране на нов гаранционен продукт - специална гаранционна схема за ликвидните нужди на малки и средни предприятия. Ще се предоставят на банките гаранции на стойност 170 млн. лв, като се очаква те да обезпечат портфейл от кредити, които ще са оборотни средства. Обмисля се възможността за безлихвени кредити, както и бърз и лесен достъп на това финансиране през банките.
Действаща схема за подкрепа на най-малките стартиращи предприятия и самонаети лица. Това може да са наскоро стартирали предприятия с кратка или почти никаква бизнес история, както и лица с увреждания. До 50 000 лв. ще са кредитните средства за инвестиционни цели при облекчени условия и по-ниски от пазарните лихви

Фонд на фондовете ще продължи да подкрепя общини и проекти за развитие на градската среда - инфраструктура, спортни съоръжения, култура и туризъм и други.

Портфейлната гаранция е основният инструмент като антикризисна мярка, така че да се облекчи финансовия товар върху компаниите и да се даде увереност върху банковата система за подпомагане на бизнеса.

"Хубавото е, че този продукт може да се ползва и след извънредното положение и е много удачен за възстановяване във време на несигурност при банките", обясни Александър Георгиев, зам.-председател на УС на Фонда.

Другият важен инструмент е за микропредприятията и стартиращите предпрития - чрез схема за финансиране на техните начинания под формата на кредити. Това включва и самонаети лица. Инструментът е насочен към предприятия с кратка бизнес история. Той таргетира целева група, която няма достъп до банково финансиране - фирми без кредитна история. По тази програма предприятията може да получат до 50 хил. лв. при облекчени условия и по-ниски от пазарни лихви. Инструментът е в размер на 24 млн. лв., като ако бъде изчерпан има възможност за допълнително финансиране. 

"Водим разговори с ресорното министерство, за да облекчим допълнително условията и дари да предложим безлихвени кредити", добави Светослава Георгиева. 

"Тези микрокредити са алтернатива на мярката 60/40, тоест даваме алтернива на финансиране чрез оборотен кредит на предприятията, за да могат да си запазят персонала", каза Александър Георгиев. 

Броят на предприятията, които ще бъдат подкрепени, както и размерът на кредитите, много строго зависят от правилата за европейското финансиране.

Към търговските банки ще бъдат подадени унифицирани условия за кредитите и свобода за прилагането им от тяхна гледна точка, подчертаха от Фонда на фондовете, който все още е в преговори с банките.

Условията зависят от съответните оперативни програми и техните ресурси. Универсално условие е предприятието да не е било в затруднено положение към 31 декември 2019 г.