Европейската комисия одобри сделката за Vivacom

Предложената трансакция не създава опасения за конкуренцията

22:32 | 6 април 2020
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Европейската комисия (ЕК) е одобрила придобиването на Българската телекомуникационна компания (БТК) от регистрираната в Нидерландия United Group BV, става ясно от съобщение на Комисията, цитирано от investor.bg.

BTC предоставя фиксирани и мобилни далекосъобщителни услуги, широколентов интернет и телевизионни услуги за разпространение, посочва се в съобщението.

United Group предоставя медийни и телекомуникационни услуги в Югоизточна Европа.

ЕК посочва, че проучването и е установило, че предложената трансакция няма да създаде опасения за конкуренцията предвид много ограниченото увеличаване на пазарната позиция на обединеното предприятие и наличието на няколко други участници на пазара на дребно на Pay TV услуги (чрез интернет) в България.

Комисията е установила още, че вертикалните връзки между надолу по веригата на пазара за мобилни и фиксирани далекосъобщителни услуги, произтичащи от трансакцията, също няма да бъдат проблематични.

„Предложената трансакция не създава опасения за конкуренцията. Сделката е разгледана при обичайната процедура за преглед на сливания“, посочват от ЕК.

Припомняме, че през ноември 2019 г. United Group сключи сделка за придобиване на Vivacom за 1,2 млрд. евро, по информация на финансовото издание Financial Times.

United Group е собственост на BC Partners, който я купи от американския фонд KKR. Тя е най-голямата кабелна компания в Сърбия, като развива бизнес в още 6 държави в региона на Югоизточна Европа.

Компанията поиска разрешение от европейските регулатори по конкуренцията за сделката в началото на месец март.