Борисов: България има готовност за закупуването на скоростни тестове за Covid-19

Българският премиер проведе телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел

20:00 | 27 март 2020
Обновен: 18:46 | 4 юни 2020
Българският премиер Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов и германският канцлер Ангела Меркел обсъдиха успешно разработения скоростен тест за коронавирус от водещ германски концерн в рамките на телефонен разговор. За два часа новият тест показва със сигурност дали даден пациент е заразен с COVID-19, или е прекарал заболяването.

Министър-председателя Бойко Борисов изтъкна, че страната ни е готова веднага да закупи количества от диагностичното средство, щом германската компания започне да извършва доставки за европейския пазар.

"Пандемията с коронавирус е безпрецедентно предизвикателство. Преодоляването му в рамките на Европейския съюз, който е силно интегриран, с единен пазар и взаимодействие между държавите членки, е невъзможно без координирани и съвместни усилия", заяви българският премиер. 

Германия проявява интерес към извършената успешна реорганизация на текстилния бранш у нас, който вече произвежда предпазни облекла и средства за нуждите на българските лекари, сестри, лаборанти и всички служители, пряко участващи в борбата срещу коронавируса, стана ясно още от разговорът. Канцлерът Меркел приветства положените усилия от правителството на премиера Борисов и от бранша.

В хода на разговора бе задълбочена обсъжданата по-рано тема за доставка на защитните средства от България за Германия, когато страната ни ще е отговорила на нуждите на своето население и ще има капацитет да подпомогне други европейски граждани.

Българският премиер определи като жизненоважен постоянния обмен на опит и актуална информация между държавите членки с Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, както и комуникацията в рамките на Комитета за здравна сигурност.

Паралелно с оперативните действия не трябва да спираме да работим за мерките на европейско ниво за смекчаване на социално-икономическите последици от пандемията. Ще имаме нужда от много силен отговор в тази посока. Но заедно и с това ще се справим“, каза още премиерът.