Министерството на финансите подкрепя внесените промени в Закона за БНБ

Промените регулират правната рамка, за да е в съответствие с изискванията за влизане в чакалнята на еврозоната

17:52 | 26 януари 2020
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Министерството на финансите и Българската народна банка подкрепят внесения проект за промени в Закона за БНБ. Законопроектът се подкрепя и от ЕЦБ, става ясно от съобщение на Министерство на финансите.

На 23 януари 2020 г. председателят на Бюджетната комисия Менда Стоянова е внесла за разглеждане проект за допълнение на чл. 29 от ЗБНБ - членът, който обвързва българския лев към еврото. 

Целта на законопроекта е да се осигури съответствие на вътрешната нормативна рамка с европейската нормативна рамка, регулираща административния процес и оперативните процедури за одобряване на валутните курсове в условията на Валутно-обменния механизъм (ERM II). Това съответствие е задължително условие за присъединяване към Валутно-обменния механизъм, се казва в съобщението на министерството. 

"Законопроектът не поставя под въпрос действащия режим на фиксиран валутен курс. Както многократно е подчертавано от правителството и БНБ, този режим ще бъде запазен до присъединяване на страната към Еврозоната и приемането на еврото", пишат от ведомството.