Бъдещето на европейската схема за защита на влоговете

Клаус Реглинг, директор на Европейския механизъм за стабилност

15:40 | 24 януари 2020
Автор: Иван Николов

Забавянето в Банковия съюз и елементите му като европейската схема за защита на влоговете се дължат на липсата на натиск към членовете на еврозоната да постигнат споразумение, за разлика от времената на криза.

"Когато не сме в криза, а ние сме много щастливи от това, не е изненада, че изисква повече време. Защото 19 страни трябва да се обединят. Те имат различни мнения, различни стартови позиции. Отнема повече време, но предпочитам да не съм в криза", каза директорът на Европейския механизъм за стабилност Клаус Реглинг в интервю за Франсин Лакуа от Bloomberg.

Общата схема като елемент от Банковия "няма да приключи до март или юни", каза Ретлинг. "Но започваме политическия процес, за да го реализираме - да може да стане в следващите няколко години".

След липсата на напредък през 2019 г., една от задачите на новата ЕК и финансовите министри на еврозоната тази година ще бъде да начертаят пътната карта на бъдещето на валутния съюз. Това включва реформа на ESM и EDIS за защита на вложителите в гражданите на страни, използващи еврото.

Германия настоява банките да добавят повече капитал срещу експозицията си към суверенен дълг, за да вдигне ветото си от IDIS. Италия обаче иска убежище-актив в еврозоната.

"Понеже не сме в криза, отнема повече време да се стигне до консенсус. Но сме показвали в ЕС и във валутния съюз, че можем да постигнем споразумение след известно време. Дори и стартовата позиция да е била много противоречива. Елементите са ясни – обща схема за гарантиране на депозитите, макроикономически механизъм за стабилност и един  ден – дори и актив-убежище", каза Реглинг.