НАП: Над 3% от базата ни данни са били изтеглени незаконно

Те са били неправомерно получени и са свързани с данъчно-осигурителна информация

12:21 | 16 юли 2019
Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Investor Media Group

Общо над 3% от базата данни на Националната агенция по приходите (НАП) циркулират свободно в общественото пространство от понеделник, съобщи говорителят на агенцията Росен Бъчваров на извънредна прескоференция.

На въпрос има ли уязвимост за сигурността на базите данни той отговори, че освен тези, които вече са в общественото пространство, може да има изтекли и други данни, свързани с електронни услуги на НАП, които са над 120.

Актуалната информация показва, че 30% от вече публикуваните данни се съхраняват в НАП. Те са били неправомерно получени и са свързани с данъчно-осигурителна информация, която е разпространена чрез неоторизиран достъп. Те са били източени чрез услугата „възстановяване на ДДС в чужбина“. В момента тази услуга е временно спряна и ще бъде възстановена след като бъде гарантирана информационната ѝ сигурност.

В НАП са имали информация за опити за нерегламентиран достъп до бази данни от края на юни тази година. На този етап от агенцията не дават допълнителна информация за това. Ще се направи одит на информационната система на НАП и на системата за информационна сигурност. Одитът ще е готов след седмица, посочи още Бъчваров.

Целия материал четете в Investor.bg!