ДПС поиска оставката на вицепремиера Валери Симеонов

По-рано днес Симеонов се извини за думите си на майките на деца с увреждания

12:30 | 24 октомври 2018
Снимка: Олег Попов, Investor Media Group
Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

ДПС иска оставката на вицепремиера Валери Симеонов. Това обяви председателят на партията Мустафа Карадайъ в изказване от парламентарната трибуна преди гласуването на третия вот на недоверие към правителството, цитира Investor.bg.

"Искаме оставката на вицепремиера Валери Симеонов, ничии извинения не вършат работа", каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ в декларация от името на група. Проблемът не е само политически, но и морален и цивилизационен, посочи той.

Час по-скоро вицепремиерът Валери Симеонов трябва да си отиде, той е воденичен камък на шията и на ГЕРБ, и на страната, каза Мустафа Карадйъ. По думите му, за да не не счупят конструкцията, ГЕРБ подлагат на риск държавата и „пред държавата избират властта“. 

Вариантите са няколко - или си отива един вицепремиер, или си отива цяло правителство, или позорът е за цялата държава, заяви той. Ако той не си отиде от властта, ние от ДПС ще предприемем последващи политически действия, за да защитим демокрацията, каза още Карадайъ.

"Необходими са нови избори и смяна на модела на управление, за нас изпълнителната власт е напълно блокирана и не е в състояние да изпълнява функциите си", заяви заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев в декларация от името на групата.

По повод думите на Валери Симеонов към майките на деца с увреждания той каза, че не става дума за личен цинизъм и възпитание, а за държавен цинизъм по отношение на гражданите. Държавата трябва да бъде изчистена от този циничен и унищожителен управленски похват, хората са коректни към държавата си и е най-нормално да очакват и тя да бъде адекватна в отговорностите си към тях, посочи още Драгомир Стойнев.

По-рано днес Симеонов се извини за думите си към майките на деца с увреждания. „По никакъв начин не съм целял да обидя когото и да било“, заяви вицепремиерът. Той напомни за неговото отношение към децата с увреждания и допълни, че и в неговото семейство има подобен случай и каза, че е подпомагал хора с увреждания. 

Въпреки това майките на деца с увреждания са готови да протестират трети ден заради думите му, че са „кресливи жени“ с „уж болни деца“.