Кредитите нарастват през септември

Продължава увеличението на депозитите, показа статистиката на БНБ

12:24 | 23 октомври 2015
Автор: Димитър Баларев
БНБ. снимка: БНБ
БНБ. снимка: БНБ

Кредитите за неправителствения сектор са се увеличили с 241 млн. лева през септември, като достигнаха 50.408 млрд. лв., показва паричната статистика на БНБ, публикувана на 23 октомври.

Кредитите за бизнеса са се увеличили със 198 млн. лева, докато заемите за домакинства са почти без промяна. Това са най-високи нива от декември насам.

Депозитите продължават да се увеличават въпреки ниските лихви, като за един месец в банките са влезли 347 млн. лева. Основният принос е на домакинствата - 155 млн. лева,  а нефинансовите предприятия са увеличили наличностите по сметки със 151 млн. лева.

Въпреки забавянето на ръста, депозитите са нараснали с 3.4% на годишна база.

Същевременно парите извън банките поддържат високи темпове на растеж, дори след края на лятото, което обикновено е съпроводено с увеличение на кеша. На годишна база база ръстът е с 11.7%.

В понеделник, 19 октомври, представители на  Уникредит Булбанк коментираха по време на пресконференция в София, че понижаването на лихвените проценти е увеличило търсенето на алтернативни иструменти за спестяване.

Увеличаването на брутните постъпления от осигурителни вноски на населението в доброволни пенсионни фондове със 77% за първото полугодие на 2015 г. спрямо година по-рано ясно показва промяната в начина на мислене на хората. Това са знаци за увеличаване на финансовата култура на населението в посока все по-голяма диверсификация на спестяванията“, каза  тогава Цветанка Минчева, директор Банкиране на дребно в УниКредит Булбанк. Пазарът на застраховки „Живот“ в страната е нараснал с близо 24% за една година спрямо същия период на 2014 г. при набран премиен приход в размер на 52.6 млн. лв.