Парламентът върна Иван Иванов начело на КЕВР

Иванов ще осъществява функциите на председател на регулатора до встъпване в длъжност на нов ръководител

12:29 | 28 юли 2022
Обновен: 16:01 | 28 юли 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Народното събрание върна бившият председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов на ръководния пост в регулатора до встъпване в длъжност на нов ръководител, предаде БНР.

Това стана със 132 гласа "за", 2 "против" и 8 "въздържал се", с което беше подкрепен проектът на решение на "Има такъв народ" за уреждане на последиците от решението на Конституционния съд, който обяви избирането на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Станислав Тодоров за противоконституционно.

Решението беше подкрепено с гласовете на ГЕРБ, ДПС, "Има такъв народ" и около половината депутати на "Продължаваме промяната". БСП, "Демократична България", "Възраждане" и независимите депутати не се включиха в гласуването.

Решението предвижда Иван Иванов да осъществява функциите на председател на КЕВР до встъпване в длъжност на нов ръководител на регулатора.

Вносителят на решението - депутатът от "Има такъв народ" Ива Митева, коментира, че Иван Иванов няма желание отново да заеме поста, а без решение на Народното събрание не би влязъл отново в регулатора, защото уважава принципите на правовата държава.

Народното събрание избра за председател на КЕВР Станислав Тодоров на 9 февруари 2022 г. След решението на КС енергийният регулатор спря да работи и призова за бързо избиране на нов председател.

Тодоров беше издигнат от "Продължаваме промяната" и беше единственият кандидат за този пост. Още тогава обаче се заговори, че изборът му е станал в нарушение на правилата, защото депутатите промениха изискванията към председателя на КЕВР, докато течеше процедурата за избора му.

Иван Иванов беше назначен с решение на Народното събрание през април 2015 г. Той председателстваше регулатора почти 2 години след изтичане на мандата му. По закон председателят на КЕВР трябва да остане на поста си до избора на неговия наследник.

С отстраняването на Станислав Тодоров работата на КЕВР де факто е блокирана поради невъзможност за извършване на административната дейност. Съставът на регулатора беше намален от деветима на петима членове, което означава, че председателят е балансьор при вземане на решения на двата състава на регулатора - за енергийния и за водния сектор.