В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

КЕВР трябва да успокои отношенията в сектора и да засили усещането за независимост

Славчо Нейков, председател на управителния съвет на Института за енергиен мениджмънт, "В развитие", 15.02.2022 г.

16:30 | 15 февруари 2022
Обновен: 19:10 | 15 февруари 2022
Автор: Даниел Николов

Намаляването на броя на членовете на КЕВР и премахването на длъжностите за юридически и икономически специалист са голяма грешка, която скоро ще бъде осъзната и коригирана. Назначенията на Светослав Тодоров за председател и на Благой Голубарев за експерт в регулатора в сектор "Енергетика" оставят съмненията за предварителни политически договорки. В енергийния сектор в момента всички държавни институции трябва да направат максималното, за да да успокоят взаимоотношенията между бизнеса, институциите и държавните дружества. Това заяви Славчо Нейков, председател на управителния съвет на Института за енергиен мениджмънт, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Трябва да се нормализират отношенията с другите държавни институции и с бизнеса и да се засили усещането за независимост... Новите членове не трябва в никакъв случай да се поставят в зависимост от парламента и от правителството - това би била фатална грешка."

С намаляването на състава на комисията в момента, съобразно действащите законодателни разпоредби, само двама души могат реално да вземат решение за бъдещето на енергийния сектор в контекста на правомощията на регулатора, каза Нейков.

"На политическо ниво с това може би се е целяло да се ударят конкретни политически партии", коментира Нейков, но допълни, че това е само предположение.

Макар да няма опит в енергийното регулиране, Тодоров е дал сигнали, че ще работи за нормализиране на отношенията в сектора и е поставил силен акцент върху зеления преход, смята Нейков.

"В административен план Тодоров трябва да опознае много бързо администрацията и да установи оптимален режим на работа с останалите членове на КЕВР. Има нужда да се ревизира нормативната база - КЕВР има специални правомощия да приема подзаконови нормативни актове - с оглед завките за по-силен контрол върху лицензионния процес и върху дружествата, които вече имат лицензии."

Макар комисията да няма преки правомощия, комисията може да изиграе основна роля в подготовката на новата енергийна стратегия на държавата, каза Нейков. КЕВР може да коментира и да прави предложения върху плановете на Министерството на енергетиката с оглед на най-добрия подход на стратегическо ниво.

КЕВР трябва максимално да уползотвори факта от съществуването на мораториума върху цените на тока, но и трябва ясно да каже, че той изкривява пазара и "всички страдаме от това", каза Нейков.

Дефицитите в системата вече са съществени, но правителството в относително кратки срокове е предвидило механизми и е отделило средства за ЕРП-тата и енергийните оператори. Мярката не е намерила отговор на належащи въпроси като енергийната бедност, проблемите на общините с обезпечаването на енергоснабдяването, взаимоотношенията с бизнеса, коментира той. 

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.