Фонд от САЩ купува собственика на ТЕЦ "Марица Изток 3"

ККR, който ще трябва да направлява прехода в централата, планира да събере милиарди долари за първия си кредитен фонд, фокусиран върху устойчивото инвестиране (ESG)

15:00 | 19 май 2022
Обновен: 18:18 | 19 май 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Американският инвестиционен фонд KKR се съгласи да купи регистрираната в Лондон компания за производство на електроенергия ContourGlobal за 1,75 милиарда паунда в опит да разшири присъствието си в областта на възобновяемата енергия. Така фондът придобива и собствеността върху втората най-голяма въглищна централа в България - ТЕЦ "КонтурГлобал Марица-изток 3" - и ще трябва да участва в преструктурирането на централата към по-екологично производство.

Съгласно сделката, обявена във вторник, KKR ще плати 263,6 пенса за всяка акция на ContourGlobal. Това представлява 36% надбавка към цената на затваряне на компанията в понеделник.

ContourGlobal, която управлява 138 термични и ВЕИ електроцентрали в Европа, Латинска Америка, Северна Америка и Африка, ще препоръча на своите акционери да приемат предложението, каза KKR.

Компанията ще добави към инфраструктурните инвестиции на KKR, които обхващат индустрии като възобновяеми енергийни източници, комунални услуги, транспорт, вода и комуникации.

„KKR вярва, че може да подкрепи ContourGlobal... която има за цел значително намаляване с 40% на интензивността на емисиите на CO2 до 2030 г. и да бъде въглеродно неутрална до 2050 г.“, се казва в изявление на фонда.

ContourGlobal придоби въглищната централа в България през 2011 г. от италианската компания "Енел". Дружеството притежава 73% от въглищната мощност, останалият дял е на държавната "Национална електрическа компания".

ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3" e с мощност 908 МВ и произвежда около 10% от електроенергията в България. Централата има дългосрочен договор за продажба на електроенергия с НЕК до 2024 г., след което ще трябва да продава на свободния пазар.

В началото на май Bloomberg съобщи, че KKR планира да събере милиарди долари за първия си кредитен фонд, фокусиран върху устойчивото инвестиране (ESG).

Плановете са в начален стадий, но вероятно ще се съсредоточат върху отпускането на заеми на компании, които постигат по-добри резултати, като постигат екологични, социални и управленски цели. Фондът ще може да инвестира в капиталовата структура, включително алтернативни и кредити с ливъридж, казаха запознати.

Този ход идва на фона на по-широк тласък на алтернативния мениджър на активи към ESG инвестиране. KKR, който към декември разполагаше с активи за около 187 милиарда долара, управлявани в кредитни стратегии в световен мащаб, утрои числеността на своята група за устойчиво инвестиране и сформира консултативен съвет за устойчивост в края на миналата година.

Глобалният фонд за въздействие на фирмата, който се фокусира върху капиталови инвестиции в компании от средния сегмент с ESG в основата си, приключи през 2020 г. на 1,3 милиарда долара.

Според доклад, публикуван от KKR през април, мениджърът на активи вярва, че ще настъпи „техническа промяна“, при която високо оценените ESG кредити ще бъдат възнаградени с по-ниски спредове в кредита с ливъридж.