Денков: Вече има достатъчно тестове, за да се върнат учениците в клас от понеделник

Ключово беше това, че беше намалено изискването вместо два пъти децата да бъдат тествани 1 път седмично, защото в противен случай пак нямаше да стигнат тестовете

12:33 | 4 декември 2021
Обновен: 12:52 | 4 декември 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

От днес има тестове, което позволява от понеделник всички ученици да бъдат в клас.Няма проблем да започнат и във вторник, ако училището не може да създаде организация. Това заяви пред БНТ министърът на образованието Николай Денков, пише БГНЕС.

Ключово беше това, че беше намалено изискването вместо два пъти децата да бъдат тествани 1 път седмично, защото в противен случай пак нямаше да стигнат тестовете. От 10-ти ноември, когато започна първото тестване, седмично пристигат между 400-600 хил. теста, като се надявам при сегашната система те да са достатъчни. Целта е да има безопасна среда, каза Денков.

"В началото се почва с по-малък брой ученици, което наблюдавахме при учениците 1-4 клас. В момента 89% от тях посещават занятията". 

Около 5% от по-големите деца са преболедували с документ, общо 12% от учениците в гимназиален етап няма нужда да правят тестове, защото се смята, че те са "по-безопасни", тъй като имат "Зелен сертификат". Освободени от тестване има и в прогимназиалния етап.

Вярно е, че на експертните съвети на МЗ нямаше представител на МОН, което трябва да се промени, призова Денков. Има 2 проблема - при така дефинираните изисквания в заповедта на МЗ - точка 20-а, буква А, нямаше тестове при 2 пъти седмично тестване. Като втори проблем Денков отчете липсата на комуникация, като родителите не са имали яснота какво се случва.

Според Денков затварянето на училищата е било изненадващо. Най-тежък удар беше, когато беше обявено, че има 1 млн. тестове, но това не се случи. В сряда по време на среща със здравния министър заявих категорично, че заповедта трябва да бъде променена. За щастие това се случи на следващия ден и така учениците ще бъдат тествани само един път седмично, каза министърът на образованието. 

Ваксинираните учители са 46-48%. В последните дни има забавяне на процеса, но призовавам всички - това е въпрос на разум, каза Денков. Той призова учителите да оставят децата да се адаптират към присъственото обучение, преди да започнат с изпитите.